Arbetsdomstolen

Skedande på konferensresa ledde till avsked

Manne ock kvinna kom överens om att de skulle dela på tvåbäddsrummen. De upptäckte att sängarna inte gick att sära på. På natten vaknade ljusdesignern av att han låg tätt intill sin kollega, att han ”skedade” henne. Foto: TT-Bild
Manne ock kvinna kom överens om att de skulle dela på tvåbäddsrummen. De upptäckte att sängarna inte gick att sära på. På natten vaknade ljusdesignern av att han låg tätt intill sin kollega, att han ”skedade” henne. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) En ljusdesigner blev avskedad efter att ha anklagats för sexuella trakasserier under en konferensresa i fjällen. Nu stämmer Unionen bolaget i Arbetsdomstolen.

Publicerad

Bolaget ordnar varje vår en tre dagar lång konferensresa till Sälen. Resan består av teambuilding, skidåkning och fest med alkohol. Inför resan i mars 2019 tilldelades deltagarna stugor. Stugan, som tilldelades ljusdesignern, bestod av tre rum: två fyrbäddsrum och ett tvåbäddsrum. De övriga i stugan var yngre än ljusdesignern, och eftersom stugan betecknades som en ”partystuga” ville han gärna sova i tvåbäddsrummet. Det ville också en kollega, som tilldelats samma stuga. De bestämde att de skulle dela rummet.

Det framgår i stämningsansökan som Unionen lämnat till Arbetsdomstolen.

På plats i stugan konstaterade mannen och hans kollega att tvåbäddsrummet bestod av två 90 centimeter breda sängar som ställts ihop. De gick inte att sära på, eftersom det på var sida av sängarna stod garderober. De noterade i förbifarten att man kunde rulla från en sida till en annan, men ingen ändring av rumsindelningen gjordes.

Efter en lång kväll lade sig de anställda för att sova. På natten vaknade ljusdesignern av att han låg tätt intill sin kollega, att han ”skedade” henne, och hade handen på hennes mage. Han vände sig snabbt mot väggen och tyckte att situationen var mycket pinsam. Han somnade sedan om.

Följande dag, på fredag, var kollegan reserverad. Mannen bad om ursäkt för att han lagt handen runt henne. Dagen därefter, på lördag, packade kollegan ihop sina saker och sade att hon inte längre ville dela rum med honom.

En vecka senare fick ljusdesignern veta att det inkommit en anmälan om sexuella trakasserier mot honom och han ombads att redogöra för vad som hänt under resan. Följande dag underrättades han om att bolaget avsåg avskeda honom och en vecka senare, den 9 april 2019, mottog han besked om avskedande.

Unionen anser att det inte finns laga grund för avskedandet. Förbundet kräver att bolaget ska betala ljusdesignern ekonomiskt skadestånd och 150 000 kronor i allmänt skadestånd.