AD: Astra Zeneca ska betala 500 000 för förslag

2015-04-02 06:45 Ann Norrby  

Med de nya skraporna gick det åt mindre av de dyra ingredienserna i astmamedicinen. Det var värt 500 000 kronor, anser AD.

Redan sommaren 2006 lämnade en anställd på Astra Zeneca sitt förslag till hur skraporna som användes när astmamedicinen gjordes kunde förbättras. Den anställde fick 20 000 kronor för sitt förslag. Han var inte nöjd med ersättningen.

Hans fackförbund IF Metall fick 2013 med sig Arbetsdomstolen på att han hade rätt till förslagsersättning enligt utvecklingsavtalet.

Men Astra Zeneca ansåg att detta inte innebar att han hade rätt till mer pengar. 20 000 kronor motsvarade det praktiska värdet av hans förslag, hävdade företaget.

IF Metall hävdade däremot att förslaget inneburit att läkemedelföretaget förbättrat sitt resultat så mycket att förslagsställaren hade rätt till fem och en halv miljon kronor.

Arbetsdomstolen kommer dock fram till att det inte går att räkna ut hur mycket förändringarna har betytt ekonomiskt. Men också att förslaget har bidragit till att minska åtgången av den dyra substansen som används vid medicintillverkningen. Dessutom har förslaget underlättat och förenklat hanteringen för operatörerna.

Domstolen bestämmer därför att förslagsställaren ska få ytterligare 500 000 kronor.   

 

Om domen

1 april 2015, Dom 21/15, Mål A 83/14.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna