Arbetsdomstolen

AD avgör oklarhet om arbetsort

Om facken får som de vill måste arbetsgivaren säga upp medarbetarna på grund av arbetsbrist. Om AD gör samma tolkning som arbetsgivaren tvingas de i stället säga upp sig själva. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Var är en statligt anställd skyldig att arbeta om arbetsorten inte står i anställningsbeviset? Det ska Arbetsdomstolen ta ställning till. Tre fackförbund har stämt staten efter beslutet att flytta Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad.

Publicerad

I december flyttar Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, sin verksamhet till Karlstad. Nu har det uppstått en tvist om huruvida medarbetarna är skyldiga att jobba i Karlstad. Överenskommelse om arbetsort anges inte i anställningsbevisen.

Då är man anställd vid myndig­heten oberoende var den finns geografiskt, anser Arbetsgivarverket.

– Vi har hävdat den här principen hela tiden, säger biträdande chefs­jurist Hedda Mann vid Arbetsgivarverket.

Fackförbunden ST, Jusek och DIK är av annan åsikt. Statliga anställningar vilar på anställningsavtal, alltså på privaträttslig grund. Enligt dem ska det uttryckligen stå angivet i anställningsbeviset för att man ska vara skyldig att jobba på annan ort.

– Eftersom det inte står någon arbetsort kan man inte tolka anställningsavtalet som att man är skyldig att utföra arbete överallt, säger förbundsjurist Veera Littmarck vid ST.

I somras stämde fackförbunden staten och kräver att nio medlemmar inte är skyldiga att stadigvarande utföra arbete för myndigheten i Karlstad.

Om facken får som de vill måste arbetsgivaren säga upp medarbetarna på grund av arbetsbrist. Om AD gör samma tolkning som arbetsgivaren tvingas de i stället säga upp sig själva. Det påverkar vilka de villkor och förmåner de omfattas av via omställningsavtalet.

Trots att flera myndigheter redan flyttat ut sin verksamhet har inte frågan prövats tidigare.

– Vi ser det som ett prejudicerande fall. Det finns en politisk vilja att flytta väldigt mycket jobb från Stockholm till andra delar av landet. Då vet vi hur de här situationerna kommer att hanteras, säger Veera Littmarck.

Varken facken eller Arbets­givar­­verket vet hur stor andel av de statligt anställda som saknar över­enskommelse om arbetsort. Arbetsdomstolens av­görande kommer under hösten.

”Vill få spridning för att Sverige ska hålla ihop”

Landsbygdskommittén rekommenderar i sin utredning att 10 000 tjänster flyttas från Stockholm. Men civilminister Ardalan Shekarabi vill inte binda sig vid en exakt siffra.

Lag & Avtal har sökt Ardalan Shekarabi för en kommentar och han har valt att besvara frågorna per e-post.

Varför är utlokaliseringen av myndigheter en viktig fråga för regeringen?

”Det avgörande skälet till varför regeringen vill få en större spridning på de statliga myndigheterna och en bättre statlig närvaro i landet är för att få Sverige att hålla ihop. Ett annat viktigt skäl är att se till att det finns akademikerjobb på fler ställen än i Stockholms län”, skriver Ardalan Shekarabi.

Hur ser ni på de anställda som berörs av myndigheters flyttbeslut?

”En omlokalisering av en myndighet till annan ort är ett ingripande beslut som kan föra med sig oro och osäkerhet för dem som arbetar vid myndigheten. Vårt ansvar från regeringens håll är att ge myndigheterna nödvändiga förutsättningar för processen. Både att själva flytten kan genomföras så bra som möjligt och att myndig­heterna på lång sikt kan dra nytta av omlokaliseringarna”, avslutar civil­ministern.