AD: Rätt neka läkare bisyssla i två fall

2020-02-12 12:18 Elisabet Örnerborg  
Södersjukhuset på Södermalm i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

ST-läkare blev inte diskriminerad på grund av sin astma, avgör Arbetsdomstolen i dag. Däremot bröt Södersjukhuset mot kollektivavtalet i ett av sina tre beslut att neka ST-läkaren ha bisyssla.

En ST-läkare ville arbeta med estetiska injektioner och den nätbaserade läkartjänsten Kry bland annat vid sidan av sitt arbete på Södersjukhuset, SöS, i Stockholm. Sjukhuset nekade henne att ha bisyssla med motiveringen att hon var under en rehabiliteringsprocess på grund av hög sjukfrånvaro. Själv ansåg hon att hon blivit diskriminerad på grund av hennes funktionshinder.

Hon lider av kronisk svår astma. Arbetsdomstolen kom fram till att hennes astma kan betraktas som ett funktionshinder. Men domstolen bedömer att hon inte blev diskriminerad. Rehabiliteringsprocessen hade inletts på grund av hög sjukfrånvaro som inte bara berodde på hennes astma.

Tre gånger nekades ST-läkaren ha bisyssla. De två första besluten var motiverade och hade därför stöd i kollektivavtalet. Det tredje beslutet fattades utan en ny särskild bedömning. Det stred därför mot kollektivavtalet avgör Arbetsdomstolen. Av de krävda 75 000 i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrott tilldöms ST-läkaren 25 000 kronor.

ST-läkaren, som förlorat större delen av målet, döms att betala tre fjärdedelar av motpartens rättegångskostnader i tingsrätten och i Arbetsdomstolen, sammanlagt 232 875 kronor.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna