Arbetsdomstolen

AD: Uppsagd diskare har rätt till skadestånd

Företaget hävdade att det funnits saklig grund för att säga upp diskaren på grund av att han misskött sin anställning. Företaget påstod att mannen hade kommit för sent vid 35 tillfällen under två månader. Foto: Simon Potter /All Over Press

Arbetsgivaren hade inte varnat mannen för upprepade sena ankomster, förrän han redan var uppsagd. Det var fel, slår Arbetsdomstolen fast. Diskaren får nu 94 000 i skadestånd.

Publicerad

Mannen överklagade en tingsrättsdom till Arbetsdomstolen. Han hade först ett instegsjobb på företagets restaurang och blev den 16 augusti 2013 tillsvidareanställd på heltid som diskare. Den 29 oktober samma år blev han uppringd av en annan anställd som sa att han ringde på uppdrag av företagets företrädare med ärendet att säga upp diskaren. Företaget har bestridit att han hade blivit uppsagd.


Den 13 november fick företaget ett brev där diskarens ombud informerade om att han uppfattade sig som uppsagd. Den 26 november fick han en skriftlig varning för sina för sena ankomster, han vägrade dock att skriva under varningen. Diskaren har inte varit på arbetsplatsen efter den 29 november 2013. Företaget hävdade att han hade sagt upp sig själv.


Diskaren stämde arbetsgivaren och krävde allmänt och ekonomiskt skadestånd. Göteborgs tingsrätt kom fram till att han hade sagt upp sig själv och avslog hans yrkanden. Han överklagade domen till Arbetsdomstolen och krävde detsamma som i tingsrätten.


Arbetsdomstolen anser att arbetsgivaren, efter att diskaren hade meddelat att han uppfattade sig som uppsagd, skulle ha undanröjt det missförståndet. Genom att inte göra det, sade företaget upp honom.


Företaget hävdade att det funnits saklig grund för att säga upp diskaren på grund av att han misskött sin anställning. Företaget påstod att han hade kommit för sent vid 35 tillfällen under två månader, att han hade bråkat med en kollega, att han hade varit omotiverat länge på toaletten och att han hade pratat i sin mobiltelefon under arbetstid.


Diskaren bekräftade de sena ankomsterna, men hävdade att han andra dagar hade kommit för tidigt och gått för sent. De andra anklagelserna tillbakavisade han.


Arbetsdomstolen anser att diskarens sena ankomster motiverade kritik, men inte att han blev uppsagd. Arbetsgivaren hade inte varnat honom för att han riskerade jobbet förrän när han redan var uppsagd. De andra anklagelserna från arbetsgivaren om misskötsamhet är inte bevisade.


Domstolen ändrar tingsrättens dom och ger diskaren rätt till 60 000 kronor i allmänt skadestånd och 34 178 kronor i allmänt skadestånd. Han slipper också att betala företagets rättegångskostnader i såväl tingsrätten som AD.