Arbetsdomstolen

”Ambulansförare avskedad efter negativ publicitet”

FÖRENINGSRÄTTSKRÄNKNING. En ambulanssjuksköterska som körde in i en port fick löneavdrag på grund av skadorna som uppstod. Vårdförbundet stämde bolaget. Nu har bolaget avskedat ambulanssjuksköterskan – för att ha orsakat negativ publicitet på grund av tvisten i Arbetsdomstolen, enligt förbundet.

Publicerad

Ambulanssjuksköterskan körde av misstag in i en port till en tvätthall i december 2017. Han fick drygt 6 000 kronor i löneavdrag för skadorna som uppstod på porten. Ambulanssjuksköterskan protesterade mot det och Vårdförbundet stämde företaget, Premedic Östergötland AB, i Arbetsdomstolen. Huvudförhandling i målet ska hållas i oktober i år.

Nu stämmer Vårdförbundet bolaget och Vårdföretagarna för att ha avskedat ambulanssjuksköterskan den 25 april i år.

Bolaget ansåg att han orsakat bolaget negativ publicitet och för att han hade fel värderingar, enligt Vårdförbundet. Förbundet för fram att ambulanssjuksköterskans chef under ett samtal uppgett till honom att tvisten i Arbetsdomstolen gav bolaget dålig publicitet. Chefen ska också ha uppgett under samtalet att ambulanssjuksköterskan visat att han hade fel värderingar, eftersom han inte anser att han ska stå för skadan på porten. Chefen och ambulanssjuksköterskan ska ha talat om avskedandet per telefon dagen efter.

Då frågade ambulanssjuksköterskan om tvisten i Arbetsdomstolen var anledningen till avskedandet, vilket chefen ska ha svarat ja på. Vårdförbundet för fram att det är en mycket grov föreningsrättskränkning.

Bolaget ska också ha kontaktat en presumtiv arbetsgivare för ambulanssjuksköterskan, och försökt förmå detta bolag att inte anställa honom i framtiden. Bolagets agerande är ett brott mot lojalitetsplikten, anser förbundet.

Bolaget har uppgett i förhandlingar med förbundet att ambulanssjuksköterskan misskött sig på arbetet och att detta var skälen för avskedandet, enligt stämningsansökan. Vårdförbundet för fram att ambulanssjuksköterskan inte fått någon erinran.

Vårdförbundet anser att det inte finns laga skäl för avskedande eller ens saklig grund för uppsägning. Facket kräver att bolaget ska betala sammanlagt 750 000 kronor i allmänt skadestånd: 450 000 kronor till ambulanssjuksköterskan för brott mot las, mbl och kollektivavtalet. För egen del kräver förbundet sammanlagt 300 000 kronor för brott mot mbl och kollektivavtalet. Dessutom kräver förbundet att bolaget ska betala lön till mannen från avskedandet fram till huvudförhandling.