Arg butikssäljare uppsagd – kunden filmade

2020-02-27 08:30 Enikö Arnell-Szurkos  

Seko stämmer Telenor för att ha sagt upp en butikssäljare. Att ha kallat kunden för ”fucking jävla häxa” borde inte leda till uppsägning, enligt facket.

Butikssäljaren har enligt facket varit en uppskattad och duktig medarbetare. Han har varit fast anställd i en butik i södra Sverige i drygt fyra år. Under våren 2019 led han bland annat av sömnstörningar och var inte i balans. Den perioden mötte han en kund i butiken som ansåg att hon hade fått fel bredband skickat till sig och kom in med den i butiken.

Enligt stämningsansökan till Arbetsdomstolen, försökte butikssäljaren på flera sätt försöka få henne att förstå att hon hade rätt vara, och hade inte tecknat det abonnemang hon påstod sig ha. Kommunikationen urartade och kunden började filma butikssäljaren, som i ett ilsket ögonblick sa ”fucking jävla häxa” till kunden.

Efter att kunden anmälde händelsen till bolaget och visade filmen, sa bolaget upp butikssäljaren. Men ingen omplaceringsutredning gjordes och facket varslades inte heller om uppsägningen, enligt stämningsansökan.

Fackförbundet tycker inte att det inträffande är skäl nog för en uppsägning. Butikssäljaren uppger att han kände sig provocerad, var ur balans och ångrar det han sa.

Förbundet yrkar på ekonomiskt skadestånd för utebliven lön och ersättningar, samt allmänt skadestånd på sammanlagt 180 000 kronor till butikssäljaren.

Enikö Arnell-Szurkos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna