Avskedad psykolog i kamp mot Försvarsmakten

2019-02-07 10:56 Mikael Kindbom  

En psykolog inom Marinen avskedades efter påstådda samarbetssvårigheter. Nu stäms Försvarsmakten av Psykologförbundet inför Arbetsdomstolen.

Tvisten gäller en psykolog som varit anställd inom Marinens försvarshälsa sedan 2012. Hon avskedades den 24 september 2018. Som motivering angavs långvariga och djupa samarbetsproblem från psykologens sida, att hon inte följt riktlinjer och inte utfört arbetsuppgifter samt att hon brustit i sitt yrkesutövande.

Psykologen som också varit skyddsombud har, enligt förbundet, kontinuerligt varit motarbetad av Försvarsmakten och omotiverat granskad. Hennes handlingsutrymme och självständighet har begränsats kraftigt och ”De organisatoriska och sociala arbetsförhållandena på arbetsplatsen har varit gravt eftersatta”.

Till följd av en långvarig pressad psykosocial arbetssituation tvingades psykologen till slut att sjukskriva sig med rehabilitering som följd. Efter rehabiliteringen kvarstod de restriktioner hon tidigare utsatts för. Under hösten 2017 och våren 2018 anmälde hon att hon utsatts för kränkande särbehandling. 

Förbundet anser att Försvarsmakten avsiktligt väntade med avskedandet tills efter rehabiliteringen och att dess agerande varit otillbörligt och i strid med god sed på arbetsmarknaden.

Psykologförbundet begär att AD ska förklara avskedandet ogiltigt och att staten ska förpliktas att betala lön och allmänt skadestånd med 200 000 kronor till psykologen.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna