Bagare avskedad efter nagelklipp – stämmer arbetsgivaren

2020-04-07 11:00 Jonna Söderqvist  

(Uppdaterad) En bagare i Halland som avskedades med omedelbar verkan stämmer sin tidigare arbetsgivare. Mannen anklagas, enligt stämningsansökan, för att ha klippt tånaglarna och ätit på jobbet.

Livsmedelsarbetareförbundet stämmer arbetsgivarföreningen KFO och Östra Bageriföreningen i Halmstad ekonomisk förening inför Arbetsdomstolen efter att mannen avskedats.

Bageriarbetaren hade varit tillsvidareanställd sedan 2012. När han kom till jobbet den 11 februari 2020 hade arbetsgivaren, enligt stämningsansökan, spärrat hans ID-kort så att han inte kom in i lokalerna. En chef meddelade att bageriarbetaren var avskedad med omedelbar verkan, eftersom han ska ätit och klippt tånaglarna vid sin arbetsplats i bageriet. Bageriarbetaren bestrider påståendena. Avskedandet verkställdes den 20 februari 2020.

Förbundet kräver att avskedandet ska ogiltigförklaras, att bolaget ska betala lön från dagen för avskedandet till dagen för huvudförhandling och 200 000 kronor i allmänt skadestånd till bageriarbetaren.

Ombud är förbundsjurist Marie Nordström på LO-TCO Rättsskydd.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen