Arbetsdomstolen

Bagare avskedad efter nagelklipp – stämmer arbetsgivaren

(Uppdaterad) En bagare i Halland som avskedades med omedelbar verkan stämmer sin tidigare arbetsgivare. Mannen anklagas, enligt stämningsansökan, för att ha klippt tånaglarna och ätit på jobbet.

Publicerad

Livsmedelsarbetareförbundet stämmer arbetsgivarföreningen KFO och Östra Bageriföreningen i Halmstad ekonomisk förening inför Arbetsdomstolen efter att mannen avskedats.

Bageriarbetaren hade varit tillsvidareanställd sedan 2012. När han kom till jobbet den 11 februari 2020 hade arbetsgivaren, enligt stämningsansökan, spärrat hans ID-kort så att han inte kom in i lokalerna. En chef meddelade att bageriarbetaren var avskedad med omedelbar verkan, eftersom han ska ätit och klippt tånaglarna vid sin arbetsplats i bageriet. Bageriarbetaren bestrider påståendena. Avskedandet verkställdes den 20 februari 2020.

Förbundet kräver att avskedandet ska ogiltigförklaras, att bolaget ska betala lön från dagen för avskedandet till dagen för huvudförhandling och 200 000 kronor i allmänt skadestånd till bageriarbetaren.

Ombud är förbundsjurist Marie Nordström på LO-TCO Rättsskydd.