Arbetsdomstolen

Bolag kräver Byggnads på åtminstone 1 250 000 kronor

Ett byggbolag stämmer Byggnads efter att facket skickade brev till bolagets kunder med krav på att häva entreprenadavtalen. Bolaget anser att det är en olovlig stridsåtgärd.

Publicerad

Det är byggnadsfirman PME AB som stämmer Svenska Byggnadsarbetareförbundet i Arbetsdomstolen. Bolaget anser att Byggnads har använt sig av en olovlig stridsåtgärd.

PME är ett bolag inom främst bygg- och montageentreprenader. Bolaget anlitade bolaget Nova Ratio Sp. Z.O.O. som underentreprenör 2019. Under tiden inledde Byggnads en utredning av Nova Ratio som handlade om bland annat lönenivåer. På grund av utredningen avbröt PME samarbetet med Nova Ratio. Istället anlitades bolaget Agral Trade Sp. Z.O.O. Enligt PME gav Byggnads sitt godkännande till detta. Byggnads fortsatte utreda PME och Agral Trade, skriver PME i stämningsansökan. 

Byggnadsfirman PME anser att förbundet tagit till olovliga stridsåtgärder, eftersom Byggnads i februari i år skickat brev till PME:s kunder med begäran eller uppmaning till kunderna om att entreprenadkontrakten med PME ska hävas. I brevet uppger Byggnads att skälet för kraven på hävning av entreprenadavtalen är att företaget bryter mot lag och det ingångna kollektivavtalet. 

Byggbolaget anser vidare att förbundet inte har beslutat om stridsåtgärden enligt förbundets egna stadgar och inte heller varslat om dem.

Bolaget skriver i stämningsansökan att ”Byggnads åsidosättande av grundläggande regler om fredsplikt är av sådan karaktär och omfattning att endast ett mycket kännbart allmänt skadestånd är tillräckligt i det här fallet”.

Bolaget kräver att Byggnads ska betala 1 250 000 kronor i allmänt skadestånd och att bolaget senare ska kunna föra talan om ekonomiskt skadestånd. Bolaget kräver också interimistiskt att förbundet omedelbart förpliktas att skriftligen meddela samtliga mottagare av förbundets brev att hävningen av entreprenadkontrakt med PME inte längre gäller.