Arbetsdomstolen

Byggnads stämmer Peab på 2,8 miljoner kronor

Avslutades provanställningarna för att byggnadsarbetarna bad facket om hjälp i löneförhandlingar? Det menar facket som nu stämmer byggföretaget.

Publicerad

Byggnadsarbetareförbundet stämmer Peab Industribyggnad i Norr AB och Sveriges Byggindustrier för föreningsrättskränkning och kollektivavtalsbrott.

Förbundet kräver att Peab ska betala förbundet 350 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot mbl och brott mot byggavtalet. Förbundet kräver också att bolaget ska betala var och en av de 14 fackmedlemmarna 200 000 kronor i allmänt skadestånd. Sammanlagt rör det sig om 2 800 000 kronor.

Fackförbundet hävdar att bolaget avslutade medlemmarnas provanställningar i förtid, eftersom medlemmarna utnyttjade sin föreningsfrihet och använde sig av fackets förhandlingshjälp i lokala och centrala löneförhandlingar.

Förbundet och dess 14 medlemmar ville att arbetet på ett projekt skulle utföras på ackord, men arbetsgivaren var av annan åsikt. Då parterna inte kom överens påkallades central förhandling. Den centrala förhandlingen senarelades samma dag som den skulle börja. En tid efter det meddelade bolaget att det avslutat provanställningarna. Enligt facket hade bolaget sagt till bland annat media och förtroendevalda att förbundet inte hade accepterat bolagets löneförslag.

Enligt facket avslutade bolaget provanställningarna för att det inte uppskattade att medlemmarna hade bett om förhandlingshjälp.