Chef kränkte tidigare anställda på nätet

2018-05-15 14:46 Peter Lindholm  

(Uppdaterad) Två kvinnor upptäckte att deras tidigare arbetsgivare publicerat kränkande uppgifter om dem på nätet. Chefen nämnde dem vid namn och varnade andra för att anställa dem. Nu har företaget stämts för brott mot personuppgiftslagen.

Det är LO-TCO Rättsskydd, som på uppdrag av Handelsanställdas förbund, som nu väckt talan vid Halmstad tingsrätt för de två medlemmarna.

Kvinnorna arbetade fram till förra året på ett e-handelsföretag i Halland. När de slutade var de tvungna att be sitt fackförbund, Handels, om hjälp med att kräva ut innestående lön och ersättningar.

Det var efter detta som deras tidigare chef ska ha lagt ut kränkande uppgifter om dem på företagets hemsida. Förutom att varna andra arbetsgivare för de namngivna kvinnorna antyddes det också att de gjort sig skyldiga till brott och misskötsamhet.

I bloggposter där kvinnornas namn och hemort nämns står det bland annat följande:

”Att anställa fel person kan bli dyrt för ditt företag. Tyvärr finns det en del personer som lider av måndagssjukan”.

”Att anställa fel person kan bli dyrt för ditt företag, speciellt om personen du anställt har svårt att skilja på mitt och ditt”.

Företaget anser att de bara informerat om vad man behöver tänka på vid anställningar av personal. Och att man kan få felaktiga vitsord om de aktuella personerna om man inte frågar företaget om dem.

Medlemmarna yrkar i tingsrätten skadestånd på 20 000 respektive 50 000 kronor för brott mot den så kallade missbruksregeln i personuppgiftslagen

– Han har haft syfte att smutskasta kvinnorna inför framtida arbetsgivare. Vem som helst som googlade deras namn fick upp informationen som var osann och kränkande, säger förbundsjuristen Annett Olofsson till Handelsnytt.

Den tidigare chefen har också polisanmälts för övergrepp i rättssak. Det skedde i samband med en förberedande förhandling i domstol om lönefordran för en av kvinnorna.

– Han hotade henne med att ännu mer kränkande uppgifter skulle läggas ut om hon lät saken gå till rättegång, säger Annett Olofsson som blev vittne till händelsen och hjälpte kvinnan att polisanmäla.

Enligt Handels förhandlingsprotokoll anser företagets företrädare inte att de gjort något fel, och att de undersöker möjligheterna att stämma kvinnorna för grov stöld respektive förtal.

Peter Lindholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna