DO: Här behövs tolkningshjälp av EU-domstolen

2016-08-11 13:00 Karin Nilsson  
DO:s utredning visar att läraren trakasserade högstadieeleven vid flera tillfällen. Foto: ACE STOCK LIMITED / Alamy

Vem bär ansvaret för en sexuell jargong? Vilka krav ställs på insikt om att det som hände var kränkande? Vem ska bevisa den insikten? Oklarheterna i de här ärendena handlar också om rätten till ersättning.

Svensk lag ger exempelvis inte ger rätt till ersättning för det första trakasseringstillfället, enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO.

I de här ärendena finns frågeställningar där DO anser att Arbetsdomstolen, AD, ska be EU-domstolen om tolkningshjälp.

Ville klämma kvinnan på brösten
Redan någon vecka efter att kvinnan i 22-årsåldern börjat arbeta på bageriet i Ystad fick hon kommentarer av bagaren om sin kropp. Vid ett tillfälle bad bagaren kvinnan att plocka upp deg som jäst över i kylen. Han ställde sig nära och frågade om han fick klämma på hennes bröst. Kvinnan sa ifrån och gick därifrån. Mannen följde efter.

Mål A 32/15

 

Satte kvinnan i knät och pussades
En 19-årig kvinna provjobbade på ett kafé i Stockholm i augusti 2014. Hon fick en anställning och ville diskutera sitt jobb med chefen. Han bad henne följa med upp på kontoret och därefter att sätta sig i hans knä. Han pussade henne på kinden trots att hon med sitt kroppsspråk sa nej, men inte vågade göra något annat än att nicka. Dom föll 25 maj. AD ansåg att chefen utsatt kvinnan för ett oönskat beteende som kränkte hennes värdighet. Hon ska få 50 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Mål A 57/15

 

Servitör fick dask i stjärten
En servitör, ursprungligen från Marocko, var öppen med att han var homosexuell och att han ibland klär sig i kvinnokläder. Övrig personal på restaurangen i Malmö talade turkiska med varandra och servitören förstod efter ett tag att flera kallat honom för ”äckel”. Servitören blev också daskad i stjärten.

Mål A173/15

 

Tafsade och bad om sex
Första dagen på arbetet på restaurangen i Ängelholm skulle det nyanställda köksbiträdet få arbetskläder i form av en t-shirt. Ägaren försökte ta henne på brösten och sa att det var för att avgöra storlek på tröjan. Han har också sökt upp köksbiträdet utanför jobbet och erbjudit henne körkort och en Porsche i utbyte mot att hon skulle gå med på att ha en sexuell relation med honom.

Mål A 152/15

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna