Arbetsdomstolen

DO: Viktigt upprätthålla skydd för religionsfrihet

Martin Mörk. Foto: Unn Tiba

HANDSKAKNINGSDOM. Farah Alhajeh framhöll under förhandlingarna i AD att hon hälsar på alla på samma sätt, både män och kvinnor. Detta för att undvika att någon tar illa upp. Hon hälsar alltid genom att föra handen till hjärtat.

Publicerad

Företaget menade att det inte kan acceptera någon annan hälsning än handskakningen, eftersom ett annat sätt att hälsa grundar sig på en religiös uppfattning, som gör skillnad mellan könen. Att göra den skillnaden är kränkande och kan leda till konflikter på arbetsplatsen, menade företaget.

DO konstaterar i ett pressmeddelande efter att AD:s dom offentliggjorts att företagets policy särskilt missgynnat den grupp muslimer vars religiösa tro innebär att de inte får beröra personer av motsatt kön utanför familjen.

Domstolen slår också fast att kravet på just handhälsning inte kan anses vara nödvändigt för att undvika obehag eller trakasserier på arbetsplatsen. Men AD bedömer att arbetsgivaren kan kräva att en arbetstagare, som inte hälsar genom att ta i hand med hänvisning till sin religion, behandlar alla lika. Oavsett kön.

”Bolagets mera långtgående krav på handhälsning har därför inte varit nödvändigt för att uppnå ett jämställt agerande i arbetslivet”, skriver Diskrimineringsombudsmannen, DO, i ett pressmeddelande.
Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, kommenterar där domen så här:
”Det här är en svår fråga och det var därför vi bedömde det viktigt med en prövning i domstol. Domen innefattar en noggrann avvägning som beaktar arbetsgivarens intressen, individens rätt till kroppslig integritet, och vikten för staten att upprätthålla ett skydd för religionsfriheten”, säger han.