Facket stämmer städbolag som inte ville förhandla

2020-05-15 15:10 Jonna Söderqvist  

Två städares fackförening, Göteborgs LS, ville förhandla med städbolaget om arbetsförhållanden och löner. Det ville inte bolaget, som till slut agerade på ett sätt mot städarna som facket uppfattar som avskedande.

Det var i slutet av april som Göteborgs LS kontaktade städbolaget ST24 Service AB första gången. Bolaget, som inte är bundet av kollektivavtal, är verksamt i bland annat Göteborg och Kristinehamn. Fackföreningen ville förhandla med bolaget om två av dess anställdas arbetsförhållanden och löneförhöjningar. De anställda jobbade med att städa gymanläggningar.

Men bolaget ville inte förhandla, och agerade till slut på ett som Göteborgs LS uppfattar som att bolaget avskedade de två anställda. Facket har nu stämt bolaget i Arbetsdomstolen för brott mot förhandlingsskyldigheten och kräver att bolaget ska betala 90 000 kronor i allmänt skadestånd till fackföreningen.

Göteborgs LS hörde första gången av sig till bolaget den 28 april 2020 för att förhandla om de två städarnas arbetsförhållanden och löneförhöjningar. Bolaget, som inte har kollektivavtal, svarade inte på förhandlingsframställan. Dagen därpå ska bolaget ha omplacerat de båda städarna, utan att först förhandla med fackföreningen.

Omplaceringen innebar en viktig ändring i arbets- och anställningsförhållandena, ansåg Göteborgs LS, som samma dag och dagen därpå meddelade bolaget att en omplacering utan förhandling skulle innebära ett brott mot bolagets förhandlingsskyldighet. Men inte heller den här gången kallade bolaget till förhandling.

Några dagar senare, den 2 maj, bad bolaget att de två anställda skulle återlämna nycklar, passerkort, bensinkort och arbetskläder, skriver fackföreningen i stämningsansökan. Bolaget ska också ha gjort klart att det inte fanns behov av deras arbetskraft. Göteborgs LS uppfattade bolagets agerande som avskedande och begärde förhandling för bland annat ogiltigförklaring av avskedandet av de två anställda.

Bolaget meddelade att det inte hade som avsikt att förhandla med fackföreningen, framgår det av stämningsansökan.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen