Facket tar strid i AD för biljettkontrollanter

2018-04-24 13:54 Peter Lindholm  

Fyra biljettkontrollanter i Stockholm fick sparken i mars efter fuskat med kontrollerna. Arbetsgivaren, ISS Facility Services AB, anser att de i stor utsträckning kontrollerat sina egna färdbevis istället för andra resande. Seko anser inte att detta är skäl för avskedande och stämmer därför företaget.

Det är ISS som sköter biljettkontrollen åt SL, Storstockholms lokaltrafik. I uppdraget ingår att genomföra ett visst antal kontroller. Enligt loggar över vilka kort som kontrollerats ska det ha framgått att de avskedade kontrollanterna med sina handkontroller i viss utsträckning läst av sina egna färdbevis, SL-kort, istället för andra resandes. Arbetsgivaren anklagade dem därför för stöld och bedrägeri, enligt Sekotidningen.

Seko, Service- och kommunikationsfacket, anser emellertid att det finns flera legitima anledningar till att kontrollanterna har gjort detta. Till exempel kontrollera att utrustningen fungerar.

Enligt stämningsansökan till Arbetsdomstolen hävdar Seko också att företaget uppmuntrat till fusk. Arbetsledningen ska ha betonat att kontrollanterna kan blippa sina egna kort för att förbättra statistiken, exempelvis när personalmöten drar ut på tiden. Detta för att upprätthålla åtagandet gentemot kunden.

Stämningsansökan gäller tre av de fyra biljettkontrollanterna. Den fjärde har inte varit medlem tillräckligt länge för att omfattas av rättshjälpen.

Eftersom förbundet anser att avskedandet av medlemmarna är ogiltigt yrkar man att IIS ska betala ut lön på totalt 92 926 kronor i månaden fram till dagen för huvudförhandling i Arbetsdomstolen, samt ett allmänt skadestånd med på sammanlagt 600 000 kronor.

Om Arbetsdomstolen skulle finna att det inte funnits skäl för avskedandet, men väl saklig grund för uppsägning yrkar förbundet i andra hand på ekonomiskt skadestånd på totalt 208 154 kronor samt allmänt skadestånd på 600 00 kronor.

Peter Lindholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen