Arbetsdomstolen

Fastighetsskötare avskedades efter knivincident

Knivincidenten skedde efter ett fika på jobbet. Facket anser att det var en olyckshändelse, och stämmer bolaget för att ha avskedat fastighetsskötaren.

Publicerad

Incidenten skedde i december 2019. Fastighetsskötaren och hans arbetskamrater på HSB Sydost AB hade förmiddagsfika. När det var dags att fortsätta jobba uppstod trängsel på väg ut ur personalutrymmet. Fastighetsskötaren hade ett arbetsverktyg, en liten kniv, i handen, när en arbetskamrat oförutsett och plötsligt ska ha backat mot fastighetsskötaren, så att kniven kom mot hans kropp. Blodvite uppstod, står det i stämningsansökan.

Arbetskamraten fick en lindrig skada, och det räckte med ett besök på vårdcentralen, enligt stämningsansökan. På grund av händelsen avskedade bolaget fastighetsskötaren i januari 2020. Fastighetsanställdas förbund anser att det inte ens finns saklig grund för uppsägning, och stämmer därför bolaget i Arbetsdomstolen.

Förbundet kräver att avskedandet förklaras ogiltigt, att bolaget ska betala lön från dagen för avskedandet till dagen för huvudförhandling och 200 000 kronor i allmänt skadestånd till fastighetsskötaren.