Hamnarbetarförbundet kräver skadestånd i tre mål

2019-08-06 14:35 Ann Olrin  

Svenska Hamnarbetarförbundet stämmer APM Terminals i Göteborg och Sveriges Hamnar inför Arbetsdomstolen för brott mot förhandlingsskyldigheten i tre mål.

Två av stämningarna rör schemaändringar som gjordes när en av hamnens kunder under våren 2019 ändrade sina anlöpningstider till hamnen så att arbetstider behövde ändras.

Enligt förbundet har schemaändringarna fått omfattande konsekvenser för förbundets medlemmar i form av helt nya arbetstider, i många fall ökad genomsnittlig arbetstid per vecka och ökat inslag av nattarbete.

Förbundet anser att bolaget i strid med kollektivavtalet vägrat att förhandla i samband med schemaändringarna.

Läs mer: Juridikprofessor: ”Andrahandsavtal bara ett påhitt”

Bolaget har heller inte heller gett huvudskyddsombudet tillfälle att delta i planeringen eller ens information om ändringarna.

Den tredje stämningen handlar om att arbetsgivaren förändrat sammansättningen i arbetslagen kring lyftkranar i containerhamnen. Även här borde företaget förhandlat med Hamnarbetarförbundet innan och huvudskyddsombudet borde varit involverat i processen.

Totalt yrkar förbundet skadestånd på 500 000 kronor.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna