Hamnarbetarförbundet stäms för sympatiåtgärd

2020-08-10 11:06 Mattias Croneborg  

Sveriges Hamnar har stämt Svenska Hamnarbetarförbundet till Arbetsdomstolen för brott mot regler om varsel vid stridsåtgärder. Enligt Sveriges Hamnar varslades arbetsgivaren om stridsåtgärder vid tre tillfällen i maj månad.

Stridsåtgärderna ska ha varit i sympati med en konflikt i Portugal. Men inte vid något av de tre tillfällena tog Hamnarbetarförbundet hänsyn till varselfristen på sju dagar, enligt Sveriges Hamnar. Arbetsgivarorganisationen anser också att förbundet brustit i att meddela omfattningen av åtgärderna.

Läs mer: Krav på begränsningar av sympatiåtgärder efter hamnblockad

Sveriges Hamnar argumenterar i stämningsansökan att de undantag som finns i MBL angående varselfrist inte gäller för de aktuella stridsåtgärderna. Sveriges Hamnar kräver skadestånd på 75 000 kronor vardera till Sveriges Hamnar och APM Terminals Gothenburg AB (APTM) för vart och en av de tre varseltillfällena.  Sveriges Hamnar kräver också på ersättning för rättegångskostnader.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen