Hamnarbetarna förlorade i AD - får betala över halv miljon

2018-02-21 13:13 Peter Lindholm  

Arbetsdomstolen, AD, gav i dag arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och APM Terminal rätt i att dra in fackliga förmåner Svenska Hamnarbetarförbundets ordförande för avdelning fyra. Hamnfyrans ordförande har inte rätt till dessa, anser AD.

- Domen är en seger för Sveriges Hamnar och för APM Terminals, säger Sveriges Hamnars vd Joakim Ärlund.

Hamnfyrans ordförande har under fem års tid arbetat heltid med fackliga frågor med full lön. När arbetsgivaren drog in den förmånen anklagade Hamnarbetarförbundet arbetsgivaren för olovlig stridsåtgärd, föreningsrättskränkning med mera i en omfattande stämningsansökan.

Men Arbetsdomstolen gav idag Sveriges Hamnar och APM Terminals rätt. Förmånen förutsätter ett kollektivavtal, vilket Hamnarbetarförbundet saknar.

Svenska Hamnarbetarförbundet ska därför ersätta APM Terminlas Gothenburg AB:s och Svenska Hamnars rättegångskostnader med 618 434 kronor, varav 550 000 kronor avser ombudsarvode.

- Hamnarbetarförbundets fackliga förtroendemän har länge åtnjutit fackliga förmåner som i lag är förbehållet fackföreningar med kollektivavtal. I kraft av Hamnarbetarförbundets ständiga hot om konflikt har man tvingat hamnar runt om i landet att utge olika fackliga förmåner såsom lön och ledighet för fackligt arbete trots att det enligt lag alltså endast gäller kollektivavtalsfack, kommenterar Joakim Ärlund, vd för Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.

I förra veckan gav AD Hamnarbetarförbundet rätt till att förhandla med Sveriges Hamnar för att teckna ett centralt kollektivavtal. Men domstolen konstaterade samtidigt att någon skyldighet att komma överens om ett avtal däremot inte finns. Därmed får domen ingen större praktisk betydelse, hävdar Sveriges Hamnar eftersom man redan har ett centralt avtal för hamnarna med det LO-anslutna Transportarbetareförbundet.

Peter Lindholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen