Hamnarbetarna kallade till Arbetsdomstolen

2018-01-31 07:30 Karin Nilsson  
Advokat Anders Karlsson företräder hamnarbetarna. Foto: Karin Nilsson

(Uppdaterad) 25 hamnarbetare står åtalade för olovlig arbetsnedläggelse i Göteborgs Hamn. I dag börjar förhandlingen i Arbetsdomstolen.

Turerna i den segdragna hamnkonflikten i Göteborgs hamn går vidare. Fem rättsprocesser är i gång samtidigt. Idag möts parterna i Arbetsdomstolen i Gamla Stan. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar företräder APM Terminals, som är Nordens största containerterminal och hanterar drygt femtio procent av Sveriges containerhandel. Motparter är 25 hamnarbetare i Göteborgs hamn, Svenska Hamnarbetarförbundet och dess avdelning 4.

Läs mer: Hamnkonfliktens moment 22

I den här tvisten anklagas 25 hamnarbetare för att olovligen ha slutat arbeta. Enligt stämningsansökan är arbetsnedläggelsen en olovlig stridsåtgärd.

- Det är en kollektiv åtgärd. Det här är inte 25 personer som var och en har beslutat detta, säger Henrik Olander, arbetsrättsjurist på Transportföretagen som företräder Sveriges hamnar och bolaget.

Tre dagar har Arbetsdomstolen planerat att huvudförhandlingen ska ta. Idag ska 13 av de 25 hamnarbetarna berätta för domstolens ledamöter vad som hände i samband med arbetet den 26 januari 2017.

Läs mer: ”Det är allvarligt att ingripa i konflikträtten”

På plats i AD: Läs om vad som hände under dagens förhandlingar i nästa nummer av Lag & Avtal som kommer ut den 22 februari.

Läs mer: Lång kamp för ändrad konflikträtt

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen