Arbetsdomstolen

Hamnarbetarna kallade till Arbetsdomstolen

Advokat Anders Karlsson företräder hamnarbetarna. Foto: Karin Nilsson

(Uppdaterad) 25 hamnarbetare står åtalade för olovlig arbetsnedläggelse i Göteborgs Hamn. I dag börjar förhandlingen i Arbetsdomstolen.

Publicerad

Turerna i den segdragna hamnkonflikten i Göteborgs hamn går vidare. Fem rättsprocesser är i gång samtidigt. Idag möts parterna i Arbetsdomstolen i Gamla Stan. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar företräder APM Terminals, som är Nordens största containerterminal och hanterar drygt femtio procent av Sveriges containerhandel. Motparter är 25 hamnarbetare i Göteborgs hamn, Svenska Hamnarbetarförbundet och dess avdelning 4.

I den här tvisten anklagas 25 hamnarbetare för att olovligen ha slutat arbeta. Enligt stämningsansökan är arbetsnedläggelsen en olovlig stridsåtgärd.

- Det är en kollektiv åtgärd. Det här är inte 25 personer som var och en har beslutat detta, säger Henrik Olander, arbetsrättsjurist på Transportföretagen som företräder Sveriges hamnar och bolaget.

Tre dagar har Arbetsdomstolen planerat att huvudförhandlingen ska ta. Idag ska 13 av de 25 hamnarbetarna berätta för domstolens ledamöter vad som hände i samband med arbetet den 26 januari 2017.

På plats i AD: Läs om vad som hände under dagens förhandlingar i nästa nummer av Lag & Avtal som kommer ut den 22 februari.