Handels: Fritt fram tvinga anställda till deltid

2016-11-30 16:05 Karin Nilsson  
Susanna Gideonsson, Handels ordförande. Foto: David Bicho

ARBETSTID. På Handelsanställdas förbund är besvikelsen stor efter ”hyvlingsdomen” i Arbetsdomstolen: – Det här är rent ut sagt för jäkligt!

I dag, onsdag, föll den så kallade hyvlingsdomen i Coopmålet. Arbetsdomstolen kommer fram till att de erbjudanden som de anställda fått om sänkt sysselsättningsgrad var erbjudanden om annat arbete. Arbetstagarna kan därför inte anses ha blivit uppsagda. Något turordningsbrott har inte begåtts, konstaterar AD och avslår Handels talan.

På sin hemsida skriver förbundet:

”Vi stämde i AD för att pröva Lagen om anställningsskydd, idag fick vi en dom som visar att vi bara har en lag om anställning. Lagarna på arbetsmarknaden är grunden för våra kollektivavtal, nu har stora delar av grunden spruckit.”

Förbundsordförande Susanna Gideonsson ger också en kommenterar med anledning av dagens dom:

– Det här är rent ut sagt för jäkligt! Nu är det fritt fram för arbetsgivarna att tvinga anställda att gå från heltid till deltid.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna