Illustratören förlorar rätten till Babblarna

2019-11-27 11:10 Enikö Arnell-Szurkos  

Hatten Education fick förfoganderätten över de populära barnfigurerna Babblarna. Det slår Arbetsdomstolen fast i sin dom i dag.

Som Lag & Avtal tidigare berättat stämde Hatten Education tillsammans med Medieföretagen illustratören Ola Schubert och Unionen inför Arbetsdomstolen.

De ville få fastställt att bolaget äger förfoganderätten till de alster, illustrationer och animationer, som Ola Schubert skapat under sin uppdragstid och sin anställningstid.

Arbetsdomstolen har kommit fram till att illustratören utan att protestera medverkat till företagets förfoganden över figurerna på ett sådant sätt att företaget får anses ha förvärvat förfoganderätten, skriver Arbetsdomstolen i ett pressmeddelande. Enligt Arbetsdomstolen kunde illustratören också förutse vad företaget skulle göra med de illustrationer han gjorde under sin anställning. Därför vann arbetsgivarsidan.

Illustratören döms att betala över två och en halv miljoner kronor i rättegångskostnader.

Arbetsdomstolens dom är enhällig, vilket betyder att alla domstolens sju ledamöter står bakom den.

Ola Schubert var först konsult och sedan från 2014 fram till och med december 2017 anställd i bolaget. Ola Schubert ansåg sig ha upphovsrätten till de illustrationer som han har skapat för varumärket Babblarna. Unionen förde inte illustratörens talan i Arbetsdomstolen. Han har crowdfoundat för att finansiera sin rättegång.

Enikö Arnell-Szurkos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen