Journalistförbundet förlorade fotograf-fallet i AD

2018-06-20 11:31 Mikael Kindbom  

DOM. En tidningsfotograf med 35 års anställning på Östgöta Media som skrivit enklare texter anses inte tillräckligt kvalificerad för att få en reportertjänst på företagets tidning Folkbladet.

Det var i samband med en omorganisation under 2016 som Östgöta Medias bildbyrå avvecklades och fotografen blev arbetslös. Han sades upp den 1 december samma år och Journalistförbundet och arbetsgivaren blev oense om huruvida uppsägningen var sakligt grundad och om företaget gjort sig skyldig till turordningsbrott.

Läs mer: Medieföretagen: Journalist är inte ett yrke

Tvisten handlar i huvudsak om fotografen haft tillräckliga kvalifikationer för ett antal olika reportertjänster. Det anser Journalistförbundet som nu förlorar i Arbetsdomstolen.

AD anser visserligen att det inte krävts någon formell journalistutbildning för de olika tjänsterna. Men den erfarenhet han har är inte tillräckligt för att han ska anses kvalificerad för tjänsterna.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna