Arbetsdomstolen

Journalistförbundet tar strid för fotograf

AD. Fotografen fick gå, trots att han var utbildad journalist, hade lång anställningstid och tidigare haft en kombinerad tjänst som skrivande och fotograferande reporter. I dag inleds förhandlingar i Arbetsdomstolen om uppsägningen av en fotograf på Östgöta Media.

Publicerad

Journalistförbundet, SJF, har stämt Östgöta Media för brott mot Las.

Alla fotograferna på Norrköpings Tidningar sades upp i samband med en omorganisation 2016. Det gjordes utan att arbetsgivaren hade fullgjort sin omplaceringsskyldighet, hävdar SJF.

Trots att fotografen är utbildad journalist och tidigare hade arbetat som kombinerad skrivande och fotograferande journalist på en lokalredaktion, erbjöds han inte de lediga tjänster som fanns som webbredaktör och online-reporter. Det fanns också andra lediga befattningar i den nya organisationen som arbetstagare med kortare anställningstid än fotografen har, enligt SJF.  Detta trots att mannen hade så lång anställningstid att hans plats i turordningen innebar att han inte borde ha sagts upp, menar förbundet.

Arbetsgivaren har, enligt stämningsansökan, hävdat att fotografen saknade tillräckliga kvalifikationer för de lediga tjänsterna och att han saknade journalistisk kompetens.

Förbundet  yrkar allmänt skadestånd på 150 000 kronor till fotografen för brott mot Las.