Kommun förnekar att uthängd nazist avskedats

2018-04-27 10:59 Peter Lindholm  

Oberoende Fackförenings Centralorganisation, OFC/OFFC, som företrätt flera organiserade nazister i Arbetsdomstolen, stämmer Hudiksvalls kommun för att en av deras medlemmar avskedats. Men kommunen förnekar att detta skett.

I fjol hängde en vänsterextrem sajt hängde ut en socialsekreterare på nätet och uppmanade läsarna att höra av sig till Hudiksvall kommun för att berätta vad de tyckte om att en nazist tilläts arbeta där.

Händelsen fick stor uppmärksamhet på både nyhetsplats och ledarsida i Hudiksvalls Tidning. Den utpekade kvinnan arbetade inom individ- och familjeomsorgen och kommunen bekräftade att man att man var medvetna om den utpekade kvinnans nazistkopplingar och familjesituation, men att hon skött sina åtaganden och arbetsuppgifter utan anmärkning.

Kvinnans närstående är engagerade i Nordiska Motståndsrörelsen, men själv har hon hållit en låg profil utåt och inte ha deltagit i organisationens större arrangemang.

OFC/OFFC hävdar att kvinnan tvingats lämna sitt jobb. I en stämningsansökan till AD vill fackföreningen ogiltigförklara hennes uppsägning alternativt avskedande.

Läs mer: OFFC:s fackombud: ”Vi företräder oliktänkande”

Fackföreningen, som drivs av ombudet Shahrokh Razavi, anser att Hudiksvalls kommun gjort sig skyldig till brott mot las och mbl samt kränkning, arbetsmiljöbrott, grundlagsbrott, konventionsbrott med mera.

Kommunen ställer sig väldigt frågande till stämningen. Man vill inte gå in på detaljer i personalärendet, men förnekar att kvinnan blivit av med sitt jobb.

- Personen i fråga är inte uppsagd, säger personalchefen Maria Larsson.

OFC/OFFC har tidigare tagit strid för ett flertal nazister och personer som förekommer i högerextremistiska kretsar i AD. Två mål har förlorats, de andra har avvisats av olika skäl.

Peter Lindholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna