Kräver nära halv miljon för stoppade skyddsombud

2019-02-19 11:04 Mikael Kindbom  
Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: TT-Bild

Sex skyddsombud nekades att delta i planeringen av nya omklädningsrum på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Nu kräver Kommunal 450 000 kronor i skadestånd av Region Stockholm i AD.

I början av sommaren 2016 fattade Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge beslut om att bygga om vissa omklädningsrum på intensivvårdsavdelningen, sterilen, öronoperationsavdelningen och avdelningen för opererade patienter.

Under ombyggnationen tillhandahölls provisoriska omklädningsrum på de aktuella avdelningarna. Inför besluten om ombyggnationen och de provisoriska omklädningsrummen underlät sjukhuset att följa det samverkansavtal som gäller mellan parterna. Av avtalet framgår den ordning enligt vilken förhandlingsskyldigheten enligt medbestämmandelagen ska ske.

Sjukhuset valde i stället att informera personalen i ett veckobrev några dagar innan ombyggnationen om att de skulle få nya provisoriska omklädningsrum.

Kommunal anser att frågan om omklädningsrummen var en sådan typ av viktigare förändring av arbetsförhållandena som omfattas av den primära förhandlingsskyldigheten. 

Därför kräver Kommunal 150 000 kronor i skadestånd till förbundet och 50 000 kronor vardera till de sex skyddsombuden.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen