Arbetsdomstolen

Löneavdrag när ambulansförare krockade

Ambulanssjuksköterskan fick löneavdrag efter krocken med garageporten. Foto: TT-Bild

Löneavdraget på drygt 6 000 kronor för en ambulansförare som krockade med garageporten kan bli dyrt för arbetsgivaren. Vårdförbundet kräver företaget på över 100 000 kronor i skadestånd.

Publicerad

En ambulanssjuksköterska på Promedic Östergötland skulle köra in ambulansen i räddningstjänstens tvätthall i Finspång som utnyttjas både för ambulansfordon och andra räddningsfordon. Då ambulanssjuksköterskan skulle flytta en stegbil som stod i vägen råkade han köra in i porten. Kostnaden på 6 131 kronor drabbade hans arbetsgivare som i sin tur drog av detta på ambulanssjuksköterskans nästkommande månadslön trots att denne protesterade mot det.

Vårdförbundet anser i stämningsansökan till Arbetsdomstolen att den aktuella typen av skador ska ersättas av arbetsgivaren i enlighet med skadeståndslagen. Dessutom var kvittningen otillåten enligt kvittningslagen och bolaget har heller inte förhandlat angående vilket krävs för vid fordran på lön enligt mbl. Slutligen har företaget brutit mot kollektivavtalet genom att inte betala ut full lön.

Vårdförbundet begär nu, förutom de 6 131 kronorna som drogs av på lönen, totalt 105 000 kronor i allmänt skadestånd av bolaget för brott mot kvittningslagen, brott mot kollektivavtalet och brott mot mbl