Målarförbundet stämmer företag på en halv miljon

2019-08-06 14:29 Ann Olrin  

Svenska Målarförbundet stämmer ett takmålningsföretag i Stockholm, inför Arbetsdomstolen, för brott mot kollektivavtalet och kräver samtidigt över en halv miljon kronor i skadestånd och ersättning för utebliven lön.

Bakgrunden är att en av takarbetarna fick meddelande om att hans provanställning skulle upphöra de n23 april 2019. Beskedet lämnades via mejl en dryg vecka efter de sex månader som mannen varit provanställd och anställningen hade då automatiskt övergått till tillsvidareanställning.

Förbundet anser att det mejlet är att likställa med ett avskedande och hävdar att det varken fanns grund för avsked eller uppsägning samt att flera formella fel begåtts.

När förbundet började granska fallet upptäcktes dessutom att företaget inte tillämpat kollektiavtalets regler för
lön, arbetstidsförkortning och att man betalat ut för låg semesterersättning.

Förbundet yrkar skadestånd till takarbetaren på 255 000 kronor samt ersättning för utebliven lön och andra förmåner på totalt 166 224 kronor. Förbundet yrkar också 130 000 kronor i allmänt skadestånd för egen del.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen