Arbetsdomstolen

Musiker avskedad för attack mot chef

En orkestermedlem i Jönköping avskedades efter en fysisk konfrontation med verksamhetsledaren.  Musikern nekar till att ha varit våldsam och nu stämmer Sveriges Yrkesmusikerförbund arbetsgivaren inför AD.

Publicerad

Incidenten inträffade i samband med ett personalmöte den 3 oktober i år. Under en längre tid hade kommunikationen mellan ledningen för Smålands Musik och Teater med Region Jönköping som huvudman och Sveriges Yrkesmusikerförbund, Symf. Efter sommaren hade arbetsgivaren slutat kalla Symf till samverkansmöten och möten med arbetstidsplaneringsgruppen.

Under personalmötet diskuterades den bristfälliga kommunikationen mellan parterna. När den aktuella musikern skulle lämna mötet dök verksamhetsledaren upp för att delta i ett MBL-möte. Enligt förbundet lade musikern händerna på verksamhetsledarens axlar och undrade ”vad har du nu ställt till med?”. Han tog sedan ner händerna och frågade varför facket inte får vara med på samverkansmötena.

Därefter skildes de åt. Enligt förbundet var samtalet ”mycket kort och fördes under normal samtalston”. Musikern uppfattade inte att verksamhetsledaren var negativ och samtalet var hövligt.

Under repetitionerna den 5 oktober kom den konstnärlige ledaren och hämtade musikern för ett möte med HR-direktören och HR-chefen som meddelade att musikern varslas om avsked. Han uppmanades att lämna arbetsplatsen.

De kolleger som var med på det nämnda personalmötet där incidenten inträffade har uttryckt förvåning över beslutet om avsked och de upplevde inget under mötet som kunde föranleda en sådan åtgärd.

Vid en överläggning med anledning av varslet uppgav arbetsgivaren att musikern genom fysiskt våld stött verksamhetsledaren bakåt vilket denne upplevde som smärtsamt och hotfullt. Till slut stod han upptryckt mot väggen under tiden som musikern upprepade en och samma fråga. Därför avskedades han.

Musikern nekar till att det skulle ha förekommit fysiskt våld, stötar eller hot.

Enligt förbundet har händelsen inte polisanmälts.

Förbundet begär nu att avskedet förklaras ogiltigt, att musikern får sin månadslön fram till huvudförhandlingen och att Region Jönköping döms att betala 200 000 kronor i skadestånd.