Nagelvårdarna får 185 000 respektive 135 000

2019-11-27 17:02 Elisabet Örnerborg  

Istället för flera miljoner kommer bolaget Family Nails AB undan med att betala sammanlagt 320 000 kronor till de två kvinnorna som tvisten gällde.

Handelsanställdas förbund stämde Family Nails AB, som driver nagelvårdssalongen Five Five Nails i Västermalmsgallerian i Stockholm, för föreningsrättskränkning, avskedanden och brott mot kollektivavtalet, vilket Lag & Avtal tidigare berättat. Två kvinnor hade tagit kontakt med förbundet efter att de berättat om sina arbetsförhållanden för reportrar från SVT:s Uppdrag Granskning.

Enligt de omfattande stämningsansökningarna hade de två kvinnorna bland annat betalat för att få arbeta i Sverige. Hur domstolen ser på den saken får vi inte veta. När den muntliga förberedelsen hölls i förra veckan träffade Handels en överenskommelse med bolaget, som Arbetsdomstolen stadfäst.

Den stadfästa förlikningen innebär att Family Nails AB ska betala 185 000 kronor i lön, semesterersättning och ekonomiskt skadestånd till den ena kvinnan och 135 000 kronor till den andra kvinnan. Pengarna ska finnas på LO-TCO Rättsskydds klientmedelskonto senast den 4 december. Vardera parten ska stå för sina egna rättegångskostnader. Överenskommelsen innebär också att samtliga mellanhavanden mellan parterna i de här två fallen är fullständigt reglerade.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna