Arbetsdomstolen

OFFC tar strid för nazist i Arbetsdomstolen

Vid Nordiska motståndsrörelsens, NMR:s demonstration i Göteborg, i slutet av september i år, anhölls ett 20-tal personer med koppling till organisationen. Den kvinna OFFC företräder i Arbetsdomstolen är aktiv i NMR i samma stad och kallar sig kampgruppchef. Foto: TT-Bild

Uppsägningen av en kvinna, med engagemang i Nordiska motståndsrörelsen, är ett brott mot Las. Det hävdar Oberoende Fria Fackföreningars Centralorganisation, OFFC, i en stämning till AD. Det är den sjunde stämningen på ett par år som gäller kända nazister eller personer som förekommer på högerextremistiska hemsidor.

Publicerad

Den senaste stämningen gäller en kvinna i Göteborg som blivit uppsagd av ett företag som är specialiserat på markskötsel och utemiljöer. Organisationen vill ogiltigförklara uppsägningen. I stämningsansökan till Arbetsdomstolen saknas alla de dokument som ska bifogas.

Oberoende Fria Fackföreningars Centralorganisation, OFFC, begär att senare i december få lämna in kompletterande handlingar. De ska ta upp skäl till stämningsansökan och bevis.

Läs också:

Kvinnan som omfattas av stämningen är mycket aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, i Göteborg och kallar sig kampgruppchef. I en intervju på organisationens hemsida säger sig kvinnan vilja vara offentlig med sitt engagemang.

– Jag är offentlig för att jag tycker att fler ska vara offentliga. Jag har inget problem med att vara offentlig. Skiter det sig med jobbet så gör det det. Då får det vara så. Det finns nya jobb.

Svenska motståndsrörelsen, även kallad Nordiska motståndsrörelsen, betecknas av föreningen Expo som en av de mest aktiva nazistiska organisationerna i landet.

OFFC drivs av ombudet Shahrokh Razavi. Det är oklart om det finns en fungerande styrelse eller hur många medlemmar organisationen har.

En styrelse och gällande stadgar är allt som krävs för att ett fackförbund ska kunna stämma till Arbetsdomstolen. Kraven är mycket lågt hållna och det är mycket enkelt att bilda en förening i Sverige.

– Ni försöker svartmåla vår fackförening för att vi företräder människor som är oliktänkande, har OFFC:s ombud Shahrokh Razavi tidigare sagt till Lag & Avtal när vi granskat organisationen.

Organisationen har två gånger varit part i Arbetsdomstolen och dömts att betala motparternas rättegångskostnader på sammanlagt en kvarts miljon kronor när de förlorat målen.

De flesta gånger som OFFC lämnat in stämningar som rör nazister eller personer som förekommer på högerextrema hemsidor har de avvisats av olika skäl.