Ombudsman portförbjöds av måleriföretag

2019-01-07 12:02 Mikael Kindbom  

Målareförbundets ombudsman portförbjöds när medlemmen skulle diskutera utebliven lön med arbetsgivaren. Nu stämmer förbundet bolaget för föreningsrättskränkning inför AD.

Medlemmen har arbetat i företaget med säte i Sala sedan den 4 juni 2018. När han inte fick någon lön för september begärde han en förklaring och kallades av företagsledningen till ett möte den 29 oktober för att räta ut frågetecknen.

Mannen ville ha en facklig ombudsman med sig men när mötet skulle äga rum förvägrades den aktuella ombudsmannen att närvara.

Under de förutsättningarna ville inte den anställde vara med på mötet som då ställdes in och sköts upp till en senare tidpunkt. Vid det tillfället medverkade en annan ombudsman än den som stoppades första gången.

Målareförbundet anser att företaget gjort sig skyldig till en föreningsrättskränkning genom att hindra den först nämnda ombudsmannen från att delta i mötet den 29 oktober. Därför stämmer förbundet företaget inför Arbetsdomstolen och begär 100 000 kronor i skadestånd vardera till medlemmen och förbundet.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna