Omstritt skyddsombud får AD-stöd men omplaceras

2018-08-22 16:42 Mikael Kindbom  
"Interiör från min exil på Eskilsgården, äldreboende i Vellinge", beskriver läraren och huvudskyddsombudet Lars Hemzelius själv bilden. Han har nu fått i uppgift att utföra utredningsjobb. Foto: Privat

Läraren och huvudskyddsombudet i Vellinge kommun Lars Hemzelius anklagas av Lärarförbundets representant för att utgöra ett – arbetsmiljöproblem. Kommunen har avskedat honom men nu har AD beslutat att han får behålla jobbet tills tvisten är avgjord.

Lars Hemzelius har varit anställd på kommunen i 20 år och har en så kallad förstelärartjänst och är fackligt aktiv som bland annat huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund på halvtid. Den 29 juni 2018 avskedades han av kommunen vilket motiverades med nio olika punkter med anklagelser mot honom.

Kommunen stöder sig bland annat på flera brev skrivna av Lärarförbundets huvudskyddsombud i Vellinge där Lars Hemzelius utmålas som ett arbetsmiljöproblem.

”Han hånar och framställer både Vellinge kommun och Lärarförbundet på ett sätt som jag personligen tycker är felaktigt och förnedrande” skrev Lärarförbundets representant bland annat i ett brev 2016.

Hon hävdar att flera rektorer mår så dåligt att de sjukskriver sig eller funderar på att sluta på grund av Lars Hemzelius. I ett nytt brev i maj i år beskriver hon Lars Hemzelius som ett arbetsmiljöproblem och undrar när kommunen ska ingripa.

Och i ett tredje brev nu i augusti, en dryg vecka efter att Vellinge kommun avskedat Lars Hemzelius, anklagar hon honom för att svartmåla henne och andra lärare på ett ”mycket kränkande sätt”.

Hon påpekar att hon inte haft så mycket synpunkter på Lars Hemzelius sätt att agera fackligt men ”sättet han agerar på är fullständigt oacceptabelt för att kunna driva en skolutveckling tillsammans”.

Vellinge kommun grundar inte sitt avskedande uttryckligen på Lars Hemzelius agerande som huvudskyddsombud men Lars Hemzelius är säker på att det är det som är grunden till avskedandet.

– Allt handlar om det. De vill göra sig av med mig som huvudskyddsombud även omde inte säger det rakt ut.

Hur ser du på att bli utpekad av ett annat fackförbund?

– Jag tror inte att de förstår vad de ställt till med genom att hugga en fackföreningskollega i ryggen.

Att ett huvudskyddsombud bekämpar ett annat är unikt.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 25 år som fackligt aktiv, säger Svante Tideman, förste vice ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Hur ser du på agerandet från Lärarförbundets representant?

– Jag skulle aldrig säga något sådant om en facklig kollega. Man ska hålla ihop. Det tjänat man på långsiktigt.

Lärarnas riksförbund anser att läraren avskedats utan det ens funnit saklig grund för uppsägning.

Arbetsdomstolen har nu kommit fram till att övervägande skäl talar för att det inte ens fanns saklig grund för avskedandet. Kommunens anklagelseakt på nio punkter anses vara ”genomgående allmänt hållna som huvudsakligen inte är preciserade till vare sig tid, vilka personer det rör eller närmare händelseförlopp”.

Därför ska Lars Hemzelius anställning bestå tills tvisten slutligen avgjorts.

Lars Hemzelius uppger att han visserligen nu kunnat återgå till tjänstgöring på kommunen men att han förpassats till ett utredningsjobb förlagt på ett äldreboende.

– Det är osannolikt att ett kommun medvetet trotsar ett beslut från AD på det här sättet, säger Lars Hemzelius.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna