”Ordföranden i AD är hård men rättvis”

2020-11-12 00:00 Mattias Croneborg  

FÖRFATTARINTERVJUN. Helen Sjöman på Sveriges Ingenjörer ger ut sin andra arbetsrättsliga deckare som denna gång har ett fall i Arbetsdomstolen.

Några medarbetare på ett företag med ett dejtingsystem som affärsidé bryter sig loss och lanserar en riktad dejtingapp till flygplansresenärer. Tanken är att omvandla trist transittid till pyrande romantik. Appen letar ut lämplig partner med passande reseschema. Men det första företaget anser att entreprenörerna skor sig på affärshemligheter. Pauline på advokatbyrån Arbetsrättarna får ärendet som senare ska avgöras i Arbetsdomstolen. Det är en av trådarna i ­Helene Sjömans nya roman Öster­malms­karusellen. Till vardags är ­Helene Sjöman förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Saknas en arbetsrättslig närvaro i svensk kriminal­litteratur?

– Ja, faktiskt. Jag kan inte påminna mig om att jag läst en bok där en arbets­rätts­jurist har förekommit. Jag tycke mycket om arbetsrätt för att det handlar så mycket om människor och inte bara paragrafer.

Vad är handlingen i boken?

– Arbetsrättsjuristen Pauline är huvudkaraktär. Hon råkar ut för glädje, sorg och svek. Boken börjar med ett stort adventmingel på Östermalm och hennes väninna ska gifta sig på franska Rivieran, och Pauline och väninnan bestämmer sig för att åka dit för att reka inför bröllopet, men där dyker de på oväntade hinder. Sedan är företagshemlighetsmålet ­invävt i handlingen.

Vad händer ­i Arbetsdomstolen?

– Ordföranden i Arbets­domstolen är svår att övertyga. Han är hård men rättvis. Jag har tänkt på en speciell person.

Har det litterära skrivande påverkat ditt jobb som förbunds­jurist?

– Ja, jag har alltid tyckt om att skriva, även juridiska texter. Jag har blivit ännu mer tränad på att skriva korrekt utan upp­rep­ningar. Båda skrivprocesserna har påveratt varandra. Jag har också fått mycket lättare att ­skriva bra pläderingar. Det blir inte lika stolpigt.

Helene Sjöman, tillsammans med kollegan Agneta Bern, ger även ut boken Arbets­rättens begrepp A–Ö. Till årsskiftet ­kommer en ny omarbetad ­upplaga. Vad är nytt?

– Det är begrepp som hem­arbete, korttidspermittering, smittbärarpenning, alltså det som har med corona att göra.

Karriär

1998

Börjar på dåvarande Civilingenjörsförbundet.

2000

Arbetsrättsjurist på Svensk Handel/ Handelsarbetsgivarna.

2002

Återvänder till dåvarande Civilingenjörsförbundet.

2010

Förbundsjurist på ­Sveriges Ingenjörer.

2016

Ger ut Arbetsrättens begrepp A–Ö för första gången.

2018

Ger ut första romanen Östermalm–Rivieran tur och retur.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen