Polisförbundet tar chefstillsättning till AD

2017-05-17 15:52 Jonna Söderqvist  
Polisförbundet stämmer staten genom Polismyndigheten. Tvisten handlar om skadestånd på grund av avskedande av en medlem i chefsposition Foto: TT

Polischefen miste sin tjänst i samband med den stora omorganisationen 2015. Nu kräver Polisförbundet 200 000 kronor i skadestånd och ytterligare en miljon kronor i vite om kvinnan inte får tillbaka chefsjobbet.

Polisförbundet stämmer staten genom Polismyndigheten. Tvisten handlar om skadestånd på grund av avskedande av en medlem i chefsposition. Det var jobbet som chef för nationella insatsstyrkan som fallet gäller.

Då Polismyndigheten blev en myndighet år 2015 gjordes en omorganisation. Myndigheten rekryterade chefer. Medlemmen som hade en chefsposition fick söka om sin befattning, men en annan person anställdes.

Beslutet överklagades till Statens överklagandenämnd och medlemmen fick rätt: Medlemmen skulle ha erbjudits anställningen. Men Polisen gjorde inte det. Enligt förbundet är myndighetens agerande att likställas med ett avskedande. Förbundet konstaterar att det inte finns laga grund för avskedande.

Förbundet påpekar att beslutet från Statens överklagandenämnd är bindande, vilket innebär att Polismyndigheten är skyldig att följa beslutet.

Förbundet kräver nu myndigheten på allmänt skadestånd om 200 000 kronor. Om Arbetsdomstolen skulle komma fram till att medlemmen inte har blivit avskedad, kräver förbundet att nämndens beslut ska verkställas med hot om vite om 1 000 000 kronor, eller det belopp som domstolen finner skäligt.
 

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna