Så vill produktionsbolaget rädda TV4:s Idol från strejk

2016-11-23 17:14 Calle von Scheele  
De tävlande i TV4:s Idol har en veckolön på 875 kronor efter skatt. Foto: TT-Bild

Musikerförbundets strejk mot tv-programmet Idol är skjuten på framtiden. Anledningen är att produktionsbolaget Fremantle Media gjort en fredspliktsinvändning som kommer att prövas av AD inom kort.

Musikerförbundet skulle ha stoppat fredagens sändning av Idol i TV 4 genom en strejk. Musiker och artister som är medlemmar i förbundet skulle varken deltagit i repetitioner eller inspelningar och direktsändningar från den 25 november.

Motparten har svarat mot varslet genom en fredspliktsinvändning. Därför har Musikerförbundet stämt Fremantle Media i Arbetsdomstolen, som får avgöra om stridsåtgärden är laglig eller inte.

– Vi bedömer att motpartens invändning inte har någon relevans över huvud taget. De försöker förhala och köpa tid, säger Jan Granvik, förbundsordförande, på Musikerförbundets hemsida.

AD väntas fatta ett interimistiskt beslut i ärendet under nästa vecka. Om stridsåtgärden bedöms laglig utbryter strejken omedelbart.

Bakgrunden till konflikten är att Musikerförbundet begärt kollektivavtal. De ungdomar som tävlar i Idol har en veckolön på 875 kronor. De förbinder sig att stå till produktionsbolagets förfogande under större delen av sin vakna tid. Enligt Musikerförbundet tvingas de också skriva under kontrakt med mycket ofördelaktiga villkor.

Förutom fredagens sändning återstår två program. Den stora finalen äger rum fredagen den 9 december.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt