SAC tar strid för tornväktarna i AD

2020-01-24 16:04 Lena Gunnars  
Tornväktaren i S:ta Maria kyrka Roland Borg har blåst varje kväll i över 50 år och yrket har gått i arv i familjen i generationer. Foto: Erland Vinberg / TT-Bild

Avskedande eller uppsägning? Syndikalisterna tar tornväktarna i Ystads anställningar till Arbetsdomstolen.

Lag & Avtal har tidigare berättat om de två tornväktarna i Ystad.

Nu stämmer Kulturförvaltningen i Ystads driftsektion, med ombud från Syndikalisterna, SAC, Ystads kommun och Sveriges kommuner och landsting, SKR. Sektionen vill att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar avskedandena av de båda tornväktarna.

Driftsektionen yrkar också att kommunen ska betala 150 000 kronor vardera till tornväktarna i allmänt skadestånd och lön från dagen för avskedandet till och med dagen för huvudförhandling.

Sektionen yrkar för egen del 20 000 kronor i allmänt skadestånd.

Sektionen yrkar även att Arbetsdomstolen interimistiskt ska besluta att de båda tornväktarnas anställningar ska bestå, trots avskedandena, fram tills tvisten är löst.

Om AD inte skulle finna skäl för avskedande men väl saklig grund för uppsägning yrkar sektionen på allmänt skadestånd om 100 000 kr vardera för de två tornväktarna, uppsägningslön och ekonomiskt skadestånd.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna