Arbetsdomstolen

Säkerhetsföretag kontrollerar de anställda

Det kan komma in ett antal personer på en krog, gå fram till baren och börja kontrollera om bartendern tar betalt för varje öl och har lämnat ut kvitton. Foto: imago stock
Antje Dedering, förhandlingschef på Visita. Foto: Peter Knutson

Bullstölden räckte inte till uppsägning. Att den legat på golvet innan kafébiträdet åt upp den var en förmildrande omständighet, ansåg AD. Arbetsgivaren var vittne till händelsen, andra tar kontrollföretag till hjälp för att bli av med personalen. Men att det skulle vara syftet tillbakavisas av arbetsgivarorganisationen Visita.

Publicerad

Arbetsgivare anlitar företag som går in och kontrollerar hur personalen utför sitt arbete. I värsta fall leder vittnesmålen till att den anställda blir uppsagd, hävdar Hotell- och restaurangfacket, HRF.

– Våra medlemmar kan inte bevisa att de är oskyldiga, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.

Förbundet har inga yrkanden kring fenomenet i avtalsrörelsen, men det är känt sedan länge för förbundet.

– Problemet är att krögarna köper in kontrollföretag som inte är seriösa i sin hantering, säger Per Persson.

Han målar upp ett scenario. Det kan komma in ett antal personer på en krog, gå fram till baren och börja kontrollera om bartendern tar betalt för varje öl, om han delar ut kvitton och andra saker. Detta görs på olika sätt under kvällen.

– Vi har sett flera fall där kontrollanterna som är utsända själva börjar dricka öl vid baren. Då blir det inte så jätteseriösa kontroller efter ett par öl. Men våra medlemmar hamnar ändå i underläge när det blir anklagade för olika saker som de utsända personerna säger sig ha bevittnat. Sedan kan våra medlemmar bli uppsagda eller omplacerade, säger Per Persson.

Han minns särskilt en förhandling som han var med på där kontrollanterna själva druckit öl, enligt förbundets medlem.

– När vi började ställa frågor om vad som hänt började säkerhetsföretaget med att säga att deras representanter absolut inte drack upp alkoholen, utan hällt ut den på toaletten, vilket är olagligt. Då ändrade de sin version och sa att de haft med sig en kompis som fick dricka upp alltihop. Det är ofta väldigt luddigt vad det är som egentligen har hänt. Och vi kan inget bevisa.

Hotell- och restaurangfacket har haft ett antal centrala förhandlingar som rör denna typ av ärenden. I förhandlingarna blir det upp till HRF:s medlemmar att bevisa att de inte gjort det som kontrollanterna vittnat om. Om det säljs 1 500 öl i en bar en kväll och en anställd gör något handhavandefel, så kan han eller hon åka dit på det, anser HRF.

– Misstag kan alla göra utan att de är medvetna om det, menar Per Persson.

Förbundet har ännu inte drivit något fall till Arbetsdomstolen.

Arbetsgivarorganisationen Visita kan inte se på vilket sätt HRF grundar sin uppfattning om att kontrollföretagen är oseriösa.

– Vi har inte fått in någon information som skulle belägga ett sådant påstående. De företag vi har haft kontakt med är seriösa, säger Antje Dedering, förhandlingschef på Visita.

Hon framhåller att utgångspunkten är att företagen lever under otroligt stränga regler och förordningar som måste följas för att de inte ska förlora exempelvis sina alkoholtillstånd och serveringstillstånd.

– Företag utför ibland kontroller. Det görs för att arbetsgivaren ska se till att reglerna hålls så att verksamheten kan fortsätta att bedrivas. Om en anställd bryter mot någon av dem, kan du som arbetsgivare inte freda dig från det i en process där du kan bli av med alkoholtillståndet.

Andra orsaker till att ta in kontrollföretag kan vara att det förekommer svinn, att alkohol serverats till mind­eråriga eller att arbetsgivaren fått indikationer på att någon inte sköter sig på annat sätt.

Om kontrollanterna beställer öl i en bar är det enbart för att smälta in i miljön, enligt Antje Dedering.

– Annars är ju hela syftet med kontrollen borta. Kontrollanterna beställer kanske in ett glas vin, men det är inget som förtärs, utan man gör sig av med det på ett eller annat sätt. Det dricks inte alkohol.

Antje Dedering framhåller att arbetsgivarna självklart känner till att det krävs saklig grund för att säga upp någon. Att arbetsgivarna inte använder kontrollföretag för att punktmarkera personal som de vill bli av med.

– Utförs kontroller så görs de under olika kvällar, med olika kontrollanter. Om det ska gå så långt som till uppsägning i ett individärende är det här en del i en större helhet. När vi haft centrala förhandlingar i dessa ärenden har det varit ganska uppenbart att det rört sig om grov misskötsamhet vid upprepade tillfällen, säger Antje Dedering.