Säljares avsked kan kosta bolag halv miljon

2019-08-19 17:25 Enikö Arnell-Szurkos  

Nära en halv miljon i ekonomiskt skadestånd, minst. Det kan en säljare få som avskedats, misstänks för oegentlighet i samband med redovisning av utlägg. Unionen stämmer nu arbetsgivaren och menar att säljaren har papper på allt.

En säljare blev arbetsbefriad utan förvarning och avskedad tio dagar senare. Säljmöten med resor och hotellövernattningar var en återkommande arbetsuppgift för henne på betongbolaget i Göteborg. Plötsligt och utan förvarning misstänktes dock säljaren för att ha begärt oskäligt mycket i ersättning för olika utlägg i samband med hotellövernattningar och restaurangbesök. Som bevis för detta har bolaget hämtat underlag från hotellkedjan Scandic där hon har bott.

Unionen, som företräder säljaren, har nu stämt bolaget på ekonomiskt skadestånd till säljaren, för både utlägg och utebliven månadslön från tidpunkten för avskedet.

Enligt fackförbundet har säljaren kvitton och kontoutdrag som styrker samtliga utlägg. Att de inte helt stämmer överens med Scandics underlag måste enligt säljaren handla om brister i Scandics redovisningssystem. Facket tycker också att arbetsgivaren borde ha vänt sig direkt till säljaren för frågor kring kvitton, istället för att gå direkt till Scandic. Enligt stämningsansökan står detta även i strid med dataskyddsbestämmelser.

Enligt stämningsansökan kan bolaget bli skyligt att ersätta säljaren med nära 70 000 kronor i månaden från 1 mars och framåt, till och med dagen för huvudförhandling i målet. Det blir sammanlagt en summa på minst 450 000 kronor.

Enikö Arnell-Szurkos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna