Arbetsdomstolen

Säljskola stäms för grovt utnyttjande av ungdomar

Arndts Sales Academys hemsida.
Wilhelm Kaldo, jurist på fackförbundet Säljarnas Riksförbund.

Arndts Sales Academy lovade sina elever ”Sveriges främsta utbildning inom försäljning och personlig utveckling”. Men istället för utbildning utnyttjades de för arbete utan lön, enligt Säljarnas Riksförbund som nu väljer att stämma företaget i tingsrätten för en elevs räkning.

Publicerad

– Det här ärendet handlar om ett företag som systematiskt utnyttjar en svagare part, unga som vill in på arbetsmarknaden. Vi anser att Arndts Sales Academy bedriver en olaglig verksamhet som måste upphöra. Den så kallade utbildningen är ett hot mot hela den svenska arbetsmarknaden. Vårt ansvar är att se till att man följer de regler och lagar och att skydda både systemet och den enskilda individen, säger Wilhelm Kaldo, jurist på fackförbundet Säljarnas Riksförbund.

Eleverna erbjuds gratis utbildning under en termin där praktik, teori och föreläsningar ska ingå. Men elever berättar för facket att det i verkligheten handlar om hårt arbete i 10-12 timmar om dagen, där de sätts att ringa kalla säljsamtal för externa kunder. Arbetet som utförs debiteras till Arndts Sales Academys kunder. Arbetsverktygen är elevens privata telefon och dator. Utöver det städar eleverna själva kontoret och betalar för sitt kaffe.

– Vill man bedriva yrkesutbildning ska det vara en riktig skola och inte en kommersiell verksamhet som detta är. Och kommersiell verksamhet innebär att de som arbetar där får en skälig lön, säger Wilhelm Kaldo.