Arbetsdomstolen

Sparkad generaldirektör mötte staten i AD

Maria Ågren på väg in i Arbetsdomstolens sammanträdesrum för den muntliga förberdelsen. Foto: Mikael Kindbom
Maria Ågren Foto: TT-Bild

Här går den avskedade generaldirektören för Transportstyrelsen in i sammanträdesrummet på Arbetsdomstolen för första gången. I mötet med statens ombud kretsade mycket kring frågan om hon verkligen agerat olagligt. Någon förlikning blev det inte.

Publicerad

På torsdagsförmiddagen ägde den muntliga förberedelsen rum mellan Sveriges Ingenjörer och staten i fallet med den sparkade generaldirektören Maria Ågren som själv var på plats och satt mitt emot statens ombud advokat Robert Lakatos. Han hade med sig regeringskansliets chefsjurist Bengt Nordqvist och Arbetsgivarverkets chefsjurist Hedda Mann.

På varsin sida om Maria Ågren satt hennes ombud Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges ingenjörer, och hennes kollega förbundsjuristen Magnus Bäckström. Maria Ågren var ledigt klädd och hade lagt ryggsäcken på golvet och den svarta handväskan hängde på stolsryggen. Hon antecknade och nickade bekräftande emellanåt när Karin Lundin svarade på frågor från ordföranden i målet Catrine Lilja Hansson.

Mycket kretsade kring om alla så kallade rekvisit var uppfyllda för brottet vårdslöshet med hemlig uppgift. Karin Lundin menade att Maria Ågren visserligen hade godtagit ett strafföreläggande rörande det brottet men att hon bara erkände själva händelseförloppet. Hon hade inte uppsåt att begå brott och kände inte till att de avsteg från säkerhetsbestämmelserna som hon godtagit var olagliga.

De förklarade vidare att åtgärder vidtagits för att förhindra spridning av hemliga uppgifter genom att de utländska företag som fick hantera IT-driften var bundna av sekretess. Dessutom hävdade de att inga hemliga uppgifter kom i orätta händer till följd av avstegen. Och Maria Ågren ska också ha informerat Transportstyrelsens styrelse om avstegen så att styrelsen hade chansen att stoppa vidare verkställighet.

Staten gjorde ett stort nummer av att Maria Ågren faktiskt skrev under strafföreläggandet. Frågan var då om de kunde åberopa ytterligare omständigheter utöver föreläggandet. Enligt Karin Lundin hade de haft chansen att göra det inför beslutet om avskedande i Statens ansvarsnämnd men försummat att göra det.

– Men vi åberopar hela händelseförloppet och kommer inför huvudförhandlingen även att åberopa händelser efter avskedandet som vi inte åberopat tidigare, sa Robert Lakatos.

Catrine Lilja Hansson manade staten att beskriva hur varje av de fyra avstegsbesluten bidragit till olagliga handlingar och kom med förslaget att ge ett antal exempel på utländska personer hanterat uppgifter och på vilket sätt detta ingår i den brottsliga beskrivningen. Det lovade staten nu att göra på ett strukturerat sätt.

Parterna erbjöds i sedvanlig ordning förlikning men någon sådan kom inte till stånd i dag.