Arbetsdomstolen

ST strider i AD för dyslektiker

En kvinna som tog emot anmälningar till polisen fick sluta under provanställningen för att hon hade dyslexi. Det hävdar Fackförbundet ST som stämmer staten inför AD för diskriminering.

Publicerad

Kvinnan arbetade som provanställd med att ta emot samtal på 11414 och skriva ned vad medborgare redogjort för kring exempelvis olika misstänkta brott. Hon upprättade därefter anmälan som överlämnades till förundersökningsledare.

Provanställningen vid Polismyndigheten avbröts den 31 juli 2018.

Enligt Fackförbundet ST ska den aktuella sektionschefen uttryckligen ha uppgett dyslexi som skäl för att provanställningen skulle upphöra när de träffades i samband med underrättelsen om anställningens avbrytande. 

ST hävdar att kvinnan redan i samband med rekryteringsprocessen var tydlig med att framhålla sin dyslexi och att hon kan behöva anpassningsåtgärder såsom tekniska hjälpmedel. Under den sex veckor långa introduktionsutbildningen fanns i inledningen inga hjälpmedel men efter att kvinnan reagerat fick hon en resursperson som gjorde att hon godkändes på kursen.

När hon sedan började arbeta var den enda anpassningen att hon fick en bärbar dator i stället för en stationär. Trots upprepade påstötningar fick hon, enligt stämningsansökan, ingen ytterligare hjälp innan underrättelsen kom om att provanställningen skulle upphöra.

Därmed anses hon ha missgynnats genom att behandlas sämre än andra anställda. Hon fick inte de skäliga stöd- eller anpassningsåtgärder som hennes funktionsnedsättning dyslexi krävde.  Polismyndigheten har, enligt ST, uppgett att man inte kunnat anpassa kvinnans arbete så att språkproblemen försvann. ST anser att Polismyndigheten åtminstone borde ha köpt in ett datorprogram för att funktionsnedsättningen inte skulle bli ett för stort hinder.

ST begär för kvinnans räkning 175 000 kronor i diskrimineringsersättning och ersättning för inkomstförlust med 23 000 kronor i månaden fram till huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen.