Stampen stämmer Journalistförbundet

2017-04-12 17:07  
Katarina Dahlskog, arbetsrättsjurist vid Journalistförbundet. Foto: Jörgen Appelgren

Stampen vill ha Arbetsdomstolens hjälp att ska slå fast att bolaget inte är skyldigt att betala kvarvarande fordringar på avgångsvederlag till 16 tidigare medarbetare. Nu förbereder Journalistförbundet en motstämning.

Stampen Local Media och Medieföretagen stämmer Svenska Journalistförbundet i en tvist om paragraf 35 i medbestämmandelagen.

Journalistförbundet har ställt krav på drygt 2,2 miljoner kronor på Stampen.

Stampen yrkar att Arbetsdomstolen ska slå fast att bolaget inte är skyldigt att betala kvarvarande fordringar på avgångsvederlag till 16 tidigare medarbetare. Bolaget hävdar att de har fått korrekta avgångsvederlag med hänsyn till Stampens rekonstruktion och ackord.

Journalistförbundet hävdar däremot att de berörda arbetstagarna inte omfattas av ackordet.

– Vi förberedde också en stämningsansökan. Vi anser att bolaget inte kan frigöra sig från ansvaret för överenskommelser med tidigare medarbetare, säger SJF:s arbetsrättsjurist Katarina Dahlskog, till Journalisten och fortsätter:

– Vår ingång är att bolaget inte genom en rekonstruktion kan undgå att fullgöra sina överenskommelser som de har träffat med medarbetare i en arbetsbristsituation. Överenskommelserna har en konstruktion som i väldig lik ett förhållande där man har en förlängd uppsägningstid och lön. Avgångsvederlaget har utbetalats månadsvis, precis som lön.

Tiina Demargne

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen