Arbetsdomstolen

Stampen stämmer Journalistförbundet

Katarina Dahlskog, arbetsrättsjurist vid Journalistförbundet. Foto: Jörgen Appelgren

Stampen vill ha Arbetsdomstolens hjälp att ska slå fast att bolaget inte är skyldigt att betala kvarvarande fordringar på avgångsvederlag till 16 tidigare medarbetare. Nu förbereder Journalistförbundet en motstämning.

Publicerad

Stampen Local Media och Medieföretagen stämmer Svenska Journalistförbundet i en tvist om paragraf 35 i medbestämmandelagen.

Journalistförbundet har ställt krav på drygt 2,2 miljoner kronor på Stampen.

Stampen yrkar att Arbetsdomstolen ska slå fast att bolaget inte är skyldigt att betala kvarvarande fordringar på avgångsvederlag till 16 tidigare medarbetare. Bolaget hävdar att de har fått korrekta avgångsvederlag med hänsyn till Stampens rekonstruktion och ackord.

Journalistförbundet hävdar däremot att de berörda arbetstagarna inte omfattas av ackordet.

– Vi förberedde också en stämningsansökan. Vi anser att bolaget inte kan frigöra sig från ansvaret för överenskommelser med tidigare medarbetare, säger SJF:s arbetsrättsjurist Katarina Dahlskog, till Journalisten och fortsätter:

– Vår ingång är att bolaget inte genom en rekonstruktion kan undgå att fullgöra sina överenskommelser som de har träffat med medarbetare i en arbetsbristsituation. Överenskommelserna har en konstruktion som i väldig lik ett förhållande där man har en förlängd uppsägningstid och lön. Avgångsvederlaget har utbetalats månadsvis, precis som lön.