Strid om företagshemligheter överklagas till AD

2019-04-11 11:09 Ann Olrin  

Konsultföretaget Intersolia som förlorade målet om brott mot företagshemlighetslagen i Tingsrätten i Halmstad, har överklagat till Arbetsdomstolen. Företaget hade också begärt att få skjuta upp betalningskyldigheten av rättegångskostnaderna på 6,6 miljoner kronor tills domen vunnit laga kraft, men det avslogs av AD.

Intersolia är ett konsultföretag inom kemikaliehantering som bistår företag att efterleva regler för kemikaliehantering.

Två anställda valde, som Lag & Avtal tidigare berättat, att börja hos konkurrenten Chemical Documentation i slutet av 2015. En tredje anställd tillfrågades om att gå över till konkurrenten men avstod. Han anklagades dock för att ha delat med sig av företagshemligheter. Intersolia hävdar att det konkurrerande företaget fick information om ett system för kemikaliehantering på Intersolia. Det handlar bland annat om bearbetade säkerhetsdatablad, prospektdatabas och kunddatabas som Intersila anser utgöra affärshemligheter.

De har därmed enligt sin tidigare arbetsgivare brutit mot företagshemlighetslagen och lojalitetskravet i anställningsavtalen och ska betala skadestånd till Intersolia. Även ledningen i det konkurrerande företaget krävdes på skadestånd för att ha utnyttjat informationen.

Halmstads tingsrätt konstaterade i sin dom att den aktuella informationen ska anses utgöra företagshemligheter. Tingsrätten ansåg däremot inte att det kunde visas att de använt sig av Intersolias företagshemligheter.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen