Arbetsdomstolen

Sulf: Kvinnan blev uppsagd efter anmälan om trakasserier

Fackförbundet Sulf menar att Örebro universitet inte har inte levt upp till diskrimineringslagens krav på åtgärder genom sin passivitet i ärendet kring de påstådda sexuella trakasserierna från en manlig kollega. Foto: Kicki Nilsson / Icon Photography

Saco-S genom Sveriges universitetslärare och forskare, Sulf, begär att AD ogiltigförklarar uppsägningen av en ledande person på Örebro universitet. Förbundet hävdar att hon sagts upp sedan hon drabbats av sexuella trakasserier från en kollega.

Publicerad

Förhandlingar har pågått mellan parterna där förbundet menar att universitet inte har inte levt upp till diskrimineringslagens krav på åtgärder genom sin passivitet i ärendet kring de påstådda sexuella trakasserierna från en manlig kollega.

Förbundet menar att kvinnan lidit hårt av universitetets beslut att inte gå vidare med fallet och att detta tagit sig olika känslouttryck hos henne. Det är detta efterspel kring de påstådda sexuella trakasserierna som förbundet menar har lett fram till uppsägningen.

– Det finns starka kopplingar till de sexuella trakasserierna, säger SULF:s ombud förbundsjuristen Annika Wahlström.

Arbetsgivaren anses inte ha levt upp till sitt arbetsgivaransvar och sitt rehabiliteringsansvar. Att kvinnan sedan reagerade hårt på att inte ha tagits på allvar menar förbundet är förklarligt.

Nu inväntar förbundet de omständigheter som universitetet åberopar i målet eftersom det är arbetsgivaren som har bevisbördan.

Saco-S genom Sulf begär 200 000 kronor i skadestånd av staten för kvinnans räkning.