Sulf: Kvinnan blev uppsagd efter anmälan om trakasserier

2018-08-28 13:26 Mikael Kindbom  
Fackförbundet Sulf menar att Örebro universitet inte har inte levt upp till diskrimineringslagens krav på åtgärder genom sin passivitet i ärendet kring de påstådda sexuella trakasserierna från en manlig kollega. Foto: Kicki Nilsson / Icon Photography

Saco-S genom Sveriges universitetslärare och forskare, Sulf, begär att AD ogiltigförklarar uppsägningen av en ledande person på Örebro universitet. Förbundet hävdar att hon sagts upp sedan hon drabbats av sexuella trakasserier från en kollega.

Förhandlingar har pågått mellan parterna där förbundet menar att universitet inte har inte levt upp till diskrimineringslagens krav på åtgärder genom sin passivitet i ärendet kring de påstådda sexuella trakasserierna från en manlig kollega.

Förbundet menar att kvinnan lidit hårt av universitetets beslut att inte gå vidare med fallet och att detta tagit sig olika känslouttryck hos henne. Det är detta efterspel kring de påstådda sexuella trakasserierna som förbundet menar har lett fram till uppsägningen.

– Det finns starka kopplingar till de sexuella trakasserierna, säger SULF:s ombud förbundsjuristen Annika Wahlström.

Arbetsgivaren anses inte ha levt upp till sitt arbetsgivaransvar och sitt rehabiliteringsansvar. Att kvinnan sedan reagerade hårt på att inte ha tagits på allvar menar förbundet är förklarligt.

Nu inväntar förbundet de omständigheter som universitetet åberopar i målet eftersom det är arbetsgivaren som har bevisbördan.

Saco-S genom Sulf begär 200 000 kronor i skadestånd av staten för kvinnans räkning.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna