Tar strid för 60-åriga lotsens avtal

2020-11-02 16:12 Mattias Croneborg  

AD. Saco-förbundet Srat har stämt Sjöfartsverket för att inte leva upp till villkoren som förbundet anser gäller. En lots som fyllt 60 år, men inte ville gå i pension, har varken erbjudits annan tjänst eller fått annat schema, hävdar förbundet.

Enligt Srat finns ett lokalt avtal, i tillägg till det centrala kollektivavtalet, med syftet att värna sjösäkerhet, arbetsmiljö och anställningsförhållanden för lotsar.

Enligt avtalet har en lots rätt att gå i pension vid 60 års ålder. Men om personen inte vill gå pension ska han eller hon ha rätt till annan tjänst inom Sjöfartsverket, den myndighet som har monopol på lotstjänster, alternativt erbjudas ett reglerat arbetsschema där lotsning i första hand sker på dagtid.

En av verkets lotsar fyllde 60 år i februari men ville inte gå i pension, trots det, anför förbundet, har han varken erbjudits annan tjänst eller fått annat tjänstgöringsschema.

Srat stämmer därför staten genom Sjöfartsverket och yrkar på 50 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet för kollektivavtalsbrott samt 50 000 kronor i allmänt skadestånd till lotsen för varje tillfälle som han har lotsat på oregelbundna tider efter den fösta mars i år. Förbundet yrkar också på ersättning för rättegångskostnader.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna