Arbetsdomstolen

Tolkföretag stäms för sexuella trakasserier

En tolkförmedlare uppges ha trakasserats sexuellt av en kollega under 1,5 år utan att arbetsgivaren ingrep. Nu begär Unionen 75 000 kronor i diskrimineringsersättning för kvinnans räkning.

Publicerad

Kvinnan som alltså är medlem i Unionen anställdes av en tolkjour i början av februari 2016 för att vikariera som tolkförmedlare under ett och halvt år. Hennes uppgift var att skaffa fram tolkar med vissa specifika språkkunskaper till uppdrag för polis, landsting, tingsrätt och företag.

Hon placerades i ett rum i en enrumslägenhet som hade gjorts om till kontor med tre rum. På våren 2016 anställdes en manlig vikarie som skulle läras upp av kvinnan och placeras i samma rum som henne. Han blev snabbt fysiskt närgången. Varje gång kvinnan skulle hjälpa honom med att hantera datorn vägrade han flytta på sig och det uppstod oönskade kroppskontakter. Mannen gav under hela sin anställningstid sken av att inte kunna hantera datorn vilket ledde till ständig kroppskontakt.

Mannen var också nedlåtande och sa saker som ”du lilla gumman gå och sätt dig och var snygg” och ”lilla gumman håll käft”.

I juli 2016 ringde kvinnan sin chef och berättade om de sexuella trakasserierna, att mannen var på henne fysiskt hela tiden och att hon var tvungen att bära kofta eller tröja trots sommarvärmen för att slippa hudkontakt.

Chefen ska ha sagt åt henne att inte överdriva och att situationen kan jämföras med jargongen hos en lastbilschaufför. Chefen sa också att det inte var kvinnans uppgift att tillrättavisa den manliga vikarien utan ledningens ansvar.

Inga åtgärder vidtogs från företagets sida och under hösten 2016 eskalerade trakasserierna. I början av november 2016 ringde kvinnan sin chef och sa att mannen yttrat att han ville ha samlag med kvinnan och samtidigt ha gjort juckande rörelser mot henne.

Inför en julkryssning i företaget fick kvinnan svåra magbesvär och fick läggas in på sjukhus. Orsaken var att hon först fått reda på att den manliga kollegan inte skulle med men i sista stund meddelades motsatt besked vilket omöjliggjorde hennes medverkan på resan.

Unionen hävdar att kvinnan utsatts för diskriminering i form av sexuella trakasserier enligt diskrimineringslagen. Företaget anses också ha gjort sig skyldig till kränkande särbehandling enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö genom sin passivitet.

Vid den lokala förhandlingen ska bolagets representant enligt en anteckning ha sagt att kvinnan ”lätt kan missuppfatta saker eftersom hon är ung och barnslig”. Unionen anser detta uttalande vara ett uttryck för direkt diskriminering.

Genom sin passivitet anses bolaget ha medverkat till att trakasserierna fortsatte och eskalerade till verbala trakasserier.

Stämningsansökan är inlämnad till Arbetsdomstolen.