Arbetsdomstolen

Unionen stämmer SVT till AD

SVT-fotograferna är ofta ute på fältet och använder bilarna en stor del av sin arbetstid. De tidigare bilarna var utrustade med slädar där tung kamerautrustning kunde dras. Foto: TT-Bild

Ingen förhandling skedde när Sveriges Television, SVT, bytte ut sin bilpark och fotografernas jobb blev tyngre. Nu stämmer Unionen SVT för brott mot förhandlingsskyldigheten.

Publicerad

I november 2016 beslutade Sveriges Television att avveckla en fordonspark med anpassade bilar och istället hyra standardbilar.

När SVT kallade till förhandling, eller i vart fall, informerade om beslutet hade bolaget redan tecknat ett avtal med Hertz biluthyrning. 117 bilar var beställda, konstaterar fackförbundet Unionen i sin stämningsansökan som i dag lämnades in till Arbetsdomstolen.

Unionen hävdar att SVT har brutit mot förhandlingsskyldigheten i medbestämmandelagen, mbl.

Enligt Unionen har SVT:s beslut fått konsekvenser för den enskilda arbetstagaren. Fackförbundet påpekar att medarbetarna använder bilarna en stor del av sin arbetstid. Bilen är en del av arbetsplatsen. De tidigare bilarna var utrustade med slädar där tung kamerautrustning kunde dras. Det saknas i de nya bilarna och nu måste istället tunga lyft göras. Unionen befarar dessutom att tjänster kommer att försvinna när SVT:s egen bilverkstad minskar sin verksamhet.

Enligt Unionen är konsekvenserna för de anställda sådana att bolaget kunde ha väntat sig att fackförbundet ville förhandla. Bolaget har genom att inte påkalla förhandling med förbundet brutit mot paragraf 11 i medbestämmandelagen, mbl. Unionen stämmer därför Sveriges Television AB och Almega Medieföretagen för brott mot förhandlingsskyldigheten i mbl. Unionen yrkar att bolaget ska betala 50 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet.