Unionen tar strid för avskedad Pride-general

2019-04-12 17:22 Tiina Demargne  
Tidigare ordföranden i Malmö Pride Filip Filipek under Prideparaden 2018. Foto: TT-Bild

Unionen stämmer nu Malmö Pride och arbetsgivarförbundet Idea inför Arbetsdomstolen sedan festivalgeneralen Filip Filipek avskedats. Fackkförbundet kräver skadestånd på 150 000 kronor.

Det var den 7 december 2018 som Filip Filipek avskedades från sin tillsvidareanställdning i föreningen Malmö Pride. Detta skedde utan att det fanns vare sig laga skäl för avskedande eller sakligt grund för uppsägning, hävdar nu Unionen i sin stämningsansökan.

Fackförbundet vill därför att avskedandet ogiltigförklaras och att Filip Filipek får allmänt skadestånd på 150 000 kronor för brott mot Las.

Avskedandet kom efter en längre tid av konflikter och turbulens i Malmöföreningen som haft ekonomiska svårigheter. Kritiken har bland annat gällt Filip Filipeks uppdrag i förening, där han anklagades för att ha dubbla roller, som ordförande och festivalgeneral. Dessutom har ekomiska oegentligheter i föreningen utretts, enligt stämningsansökan.

Idea

Idea är Arbetsgivarförbundet för ideella organisationer.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna